29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Maj 2013 02:30

Seminar o obrazovanju

U Zenici je održan edukativni NTC seminar za odgajatelje u predškolskom obrazovanju, u saradnji sa JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica. Dr. Ranko Rajović, autor NTC programa, saradnik UNICEF-a za rano obrazovanje  i predsjednik Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu, održao je i predavanje za roditelje o značaju predškolskog obrazovanja i rane stimulacije djeteta.

 

NTC (Nikola Tesla Centar) sistem učenja je specijalizovani edukativni program, baziran na saznanjima iz neurofiziologije i pedagogije, namijenjen za rad sa djecom predškolskog i školskog uzrasta. Cilj programa je da potpomogne i održi razvoj bioloških potencijala djeteta, podstičući misaonu aktivnost, razvoj intelektualnih i kreativnih sposobnosti, inteligencije i stvaralačkog mišljenja svakog djeteta. Dodatna vrijednost programa je to što omogućava da se otkrivaju darovita djeca i ubrza njihov razvoj. 

 

“NTC sistem učenja odgovara na pitanja 'Kako stimulisati velike potencijale nasih mališana prije polaska u školu?' - odnosno u ključnom periodu za razvoj važnih centara u mozgu. Program stavlja u centar odgovornost roditelja, koji i nisu svjesni da (ne)dozvoljavanem pojedinih aktivnosti onemogućavaju pravilan razvoj svoje djece. Primjera je mnogo, roditelji brane djeci da skaču, vrte se u krug, ili im npr. olakšavaju obuvanje cipela kupujući isključivo one bez pertli - čineći im medvjeđu uslugu. Mozak se razvija u pokretu - 3-4 sata sjedenja jesu jednako 40.000 pokreta manje! Djeca imaju instinktivnu potrebu da se kreću, a naša uloga nije da ih u tome spriječimo, nego im dozvolimo, ali obezbjeđujući im sigurno (i stimulativno) okruženje", istakao je dr. Rajović.

 

Seminar će polaznicima, kako odgajateljima, tako i roditeljima, omogućiti praktičnu primjenu Programa u  radu sa djecom, obogaćujući svakodnevni rad elementima koji sprječavaju poremećaje pažnje i razvijaju brzinu razmišljanja i zaključivanja.Podsjećamo, prvi seminar za odgajatelje u FBiH održan je prošle godine u Goraždu, kada je i započeta saradnja sa Preventom BH i Hastor fondacijom kao sponzorima, koji omogućili i održavanje seminara u Zenici.

 

„Drago nam je da zajedno sa Fondacijom Hastor sarađujemo i na ovom projektu. Jedan od naših strateških ciljeva jeste upravo obrazovanje i razvoj mladih, a kroz moto 'Obrazovanje izbor pobjednika'. Ovo što smo mogli vidjeti i naučiti u protekla dva dana ovdje u Zenici, upravo su vrijednosti koje njeguju Fondacija Hastor i Prevent u BiH te smo zato i odlučili podržati NTC program. Nadamo se da su roditelji i vaspitači zadovoljni seminarom i da ce primjenjivati ove metode u svom budućem radu sa djecom.", izjavila je Aida Hasić, PR Preventa BH.

 

NTC sistem učenja primjenjuje se u 14 zemalja u svijetu, kao i u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini (Bijeljina, Banja Luka, Trebinje, Goražde, Mostar, Brčko, Zenica), a uspostavljena je saradnja i sa drugim gradovima širom BiH u kojima su planirana predavanja u narednom periodu. Pored Sponzora, održavanje seminara pomogli su i Međunarodna škola Zenica te Općina Zenica, ustupajući prostorije za rad, u koordinaciji sa Mensom Bosne i Hercegovine, čiji članovi aktivno učestvuju u realizaciji seminara.