25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 April 2013 08:17

Pravosnažna presuda zbog lutalica

 

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda, čime je prva presuda u BiH zbog ugriza psa lutalice postala pravosnažna, saznaje «Dnevni avaz».  Prije jedanaest mjeseci, sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija presudio je da je Općina Zenica propustila da, prema važećem zakonu, prikuplja pse lutalice u Azil i spriječi mogućnost da napadnu njene građane, te se obavezuje da plati na ime pretrpljenog straha Zeničanki Paši Jaganjac 4.200 KM. 

 

Prva sudska presuda kojom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti regulisanja kretanja i ponašanja pasa lutalica u državi, što je definisano Zakonom o dobrobiti životinja, bila je na provjeri, po žalbi Općine, ali je nakon nepune godine, viši sud utvrdio da je sudija Baručija postupio ispravno. 

 

Općinu je sudija presudom obavezao da plati i sudske troškove (1.134, 52 KM), te kamate koje teku sve do pravosnažnosti presude. 

 

Napad se dogodio 27. aprila  2011. godine oko sedam ujutro između zgrade «Kineski zid» i Potočke džamije u Zenici, od strane psa koji je, prema žrtvi, imao «žutu markicu na uhu», što znači da je prethodno sterilisan i vakcinisan uokviru akcije koju provode udruženje «Šapa» i Općina Zenica. 

 

Iako se Općina pokušala «vaditi» da Zakonom nije jedina nadležna, sud je utvrdio da je njenim važećim odlukama upravo ona komunalna zajednica koja brine o komunalnom redu, pa i zbrinjavanju pasa lutalica. 

 

Sud je angažovao ljekare više oblasti, pa je osim fizičkih ozljeda utvrđeno da pomenuta Zeničanka već mjesecima nakon napada ne smije sama izaći iz stana, te da ima veliki strah, čak i kad ima pratnju. 

 

Nakon «istorijske odluke» sudije Baručije, dvadesetak Zeničana odvažilo se i tužilo Općinu Zenica i Federaciju, a sudije su na ročištima uglavnom koristile primjer i postupke sudije Baručije. Za sada niti jedna slučaj još nije okončan, ali će pravosnažnost prvog «pionirskog» slučaja uveliko pomoći da napadnuti Zeničani ipak traže svoja prava.  Godišnje napad pasa u Zenici doživi oko 600 osoba.