Printaj ovu stranu
subota, 13 April 2013 13:58

Zeničani na Sajmu kreditiranja

 U Domu mladih na Skenderiji, više od 600 učenika iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine učestvovali su na Šestom Sajmu Kreditiranja  koji se realizira u okviru projekta VOLONTIRAJ – KREDITIRAJ.  Projektne ideje prezentovalo je 107 škola iz 43 bosanskohercegovačka grada takmičeći se za sredstva iz Fonda Socijalni dan u kojem je zahvaljujući volonterskom aktivizmu srednjošolaca u oktobru 2012. godine prikupljeno preko 27.000,00 KM za učeničke projekte.


Nagrađeno je ukupno 29 najboljih projektnih ideja srednjoškolaca, a koji su od direktnog interesa za njihove lokalne zajednice. Zahvaljujući učeničkim glasovima nagrade su dobile škole iz slijedećih gradova: Gradiška, Kakanj, Novi Travnik, Višegrad, Usora, Breza, Visoko, Posušje, Tešanj, Gornji Vakuf, Tuzla, Zenica, Bijeljina, Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Hadžići. Odlukom savjetodavne grupe nagrade su dobile škole iz Sarajeva, Odžaka, Velike Kladuše, Čelića i Posušja. Dodatne sponzorske nagrade obezbijedili su Mikrokreditna organizacija "LIDER", Facit doo i Udruženje INFOHOUSE školama iz: Banja Luke, Sarajeva i Srebrenice.  NATO u BiH, također je pružio finansijsku podršku organizaciji Šestog Sajma kreditiranja. 

 

Također, tokom Sajma Kreditiranja mladi su u jednosatnoj sesiji pod nazivom „KUTAK SA MINISTROM“ dobili priliku da razgovaraju „face to face“ sa Federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem o interesima, potrebama i problemima u obrazovnom sistemu sa kojima se oni suočavaju danas.

 

Mladima su se obratile i mnoge visoke uzvanice institucija koje su dale nesebičnu podršku ovom projektu među kojima su: Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke, Harold Hiorth, brigadir NATO, Aida Stajnbauer, izvršna direktorica za ekonomsko-finansijske poslove iz BH Telecom-a, Ljubinka Dragojević u ime partnera Grada Banja Luke, Sabina Memić u ime partnera Grad Mostar, te mnogi drugi.

 

SAJAM KREDITIRANJA je organizovan s ciljem povezivanja i ujednjavanja obrazovnih ustanova, profesora, privrednika, predstavnika vlasti iz svih regija Bosne i Hercegovine, kao i predstavnika stranih organizacija i zemalja, a taj cilj je podrška mladima i njihovim idejama o boljem i kvalitetnijem  životu u svojoj sredini, što su učenici i pokazati prezentiranjem njihovih projekata. Podsjećamo da su nakon šest godina trajanja projekta VOLONTIRAJ-KREDITIRAJ tokom kojeg je zaposleno više od 7.000 srednjoškolaca mladi ljudi iz cijele BiH jednodnevnim radom zaradili više od 130.000 KM za njihove projekte.

 

sajamkredit02

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)