28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 25 Mart 2013 13:20

OMS čestitao Pesah

 

ČESTITKA POVODOM BLAGDANA PESAHA - Večeras Jevreji širom svijeta slave Pesah, blagdan u znak oslobođenja Jevreja iz Misirskog ropstva.

Pesah je jedan od tri hodočasna blagdana kada svi Jevreji koji imaju mogućnost, hodočaste u Jeruzalem. U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obavezan doći u Sveti grad. 

 

Kako je Pesah blagdan koji se proslavlja u porodici, za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu. Ovaj blagdan se obilježava više od tri hiljade godina, i smatra se jednim od najstarijih blagdana, a traje osam dana. 

 

Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, svim sugrađanima Jevrejima žele sretan i blagoslovljen Pesah. Neka i ovaj Blagdan bude poticaj svima nama da iznova i hrabro gradimo društvo uvažavanja i razumijevanja. Neka Pesah bude nauk kako se danas osloboditi ropstva zavisti, mržnje, ksenofobije, ANTI-semitizma, islamofobije i mnogih drugih izvora tame koji opterećuju naš život na ovoj Zemlji. Neka nas zajednička trpeza u našim porodicama učvrsti i ohrabri da nastavimo izgrađivati zdravu temeljnu ćeliju svakoga društva. Neka i danas, budemo skupa u molitvi za mir u Svetoj zemlji i cijelomu svijetu.

 

Članovi OMS-a Zenica