28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Mart 2013 10:36

Predavanje o dijabetesu

 

U organizaciji UG "Za borbu protiv dijabetesa Zenica"  je u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ZDK održano predavanje o dijabetesu na temu: "Kliničke karakteristike dijabetesa tipa I i osobitosti inzulinske terapije kod djece". Mr.sc. prim.dr. Diana Štimjanin Koldžo, pedijatar dijabektolog i prof. sporta i tjelesnog odgoja Haris Kamenarević bili su predavači ove veoma bitne teme, kojom su direktno upoznali djecu oboljele od dijabetesa i njihove roditelje o rizicima i posljedicama sa kojima se mogu susresti u svome životu, a koje su direktno ili indirektno vezane za dijabetes.

 

Također su konstatirani i načini prevencije te kontrola šećera u krvi u svakodnevnom životu, te i načini i vrste uzimanja inzulina, vrijeme i količina uzimanja inzulina. Dr. Štimjanjin istakla je, između ostalog, da je i način prehrane kod djece i njihova tjelesna aktivnost veoma značajna i kod razvoja djece i kod kontrole dijabetesa. Osim predavanja vođena je i interakcija između predavača i roditelja te razmjena iskustava i savjeta predavača. 

 

UG "Za borbu protiv dijabetesa Zenica" će ovakav način predavanja organizirati svakog mjeseca u toku cijele godine, sa drugim predavačima i drugim temama - ističe Haris Delić, sekretar udruženja

 

dijabetes1