29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Februar 2013 10:15

Skandal:Zabrana UNZE u CRO

 

Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske izdalo je rješenje kojim nalaže Visokoj tehničko-poslovnoj školi Politehničkog fakulteta u Rijeci da onemogući izvođenje preddiplomskih stručnih studija iz područja zdravstva, koje je u njihovim prostorima organizovao Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici, objavili su tamošnji mediji. 

 

Riječ je o studijima zdravstvene njege i fizoterapije koji se već dvije godine izvode bez dopuštenja za rad i bez akreditacije. Prema navodima hrvatskih medija, samo za jednu godinu studija cijena školarine iznosila je dvije hiljade eura.  Odluka hrvatskih vlasti znači da 161 student, da čak i okončaju studij, po završetku dobiju diplomu koja nije važeća u Hrvatskoj. Nekolicina studenata nakon završene prve godine studija,  drugu godinu je htjelo upisati na riječkom Medicinskom fakultetu, ali im je to onemogućeno, što je za riječki Novi list potvrdio dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Alan Šustić. 

 

Prema hrvatskim propisima, bilo školovanje domaće ili organizovano sa strancima, nositelj studija može biti samo pravni subjekt upisan i registrovan u Hrvatskoj, nakon provedene akreditacije. Prema navodima hrvatskih medija, uz nedavno otvoren doktorski studij krenuo je i studij informacijske tehnologije, a već je u planu i otvarnje studija međunarodnog biznisa, kao i turizma te socijalne gerontologije.Program koji pohađaju studenti u Puli, saznajemo od izvora na Univerzitetu Zenica (UNZE)  je ustvari projekat Europskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (EPCD) iz Beograda, koji je lani koristio programe Zdravstvenog fakulteta Univerziteta iz Zenice. 

 

Ove godine sličan je ugovor sklopljen i sa univerzitetima iz Maribora i Finske. Iako u nazivu evropski, na kraju studija izdaju se diplome, koje nisu usklađene s propisima Europske unije, ali navodno jesu priznate u BiH. Sve to nije rečeno studentima koji su «masno» plaćali studij u Puli.  Sporni studiji traju tri godine, a da je 161 upisani student išao do kraja studija, u konačnici bi za zeničku diplomu izdvojili skoro dva miliona KM (7,3 milijuna kuna). Hrvatsko Ministarstvo u svom nalazu ne odbacuje mogućnost nostrifikacije spornih zeničkih diploma  kao inostranih, ali je taj proces skup i dug, što znaju svi koji su pokušali da nostrificiraju bh. diplome negdje u svijetu. Zanimljivo je da su do jučer informacije o studiju bile dostupne i na internetu, ali iz nepoznatih razloga web stranica Univerziteta Zenica jučer nije bila dostupna posjetiocima. Otprije nekoliko sedmica dekan Zdravstvenog fakulteta UNZE je Salih Tandir. Jučer je kazao da «službeno nije obavješten, ali je čuo da je hravtsko Ministarstvo izdalo rješenje o zabrani rada». 

 

- Odmah po imenovanju sam pokrenuo proceduru obustave studija, zaustavljanja tih procesa.  Postupićemo po Rješenju, a ako bude novih postupaka na tom planu, provesti ćemo ih po zakonu i propisima. Ima tu posla za mnogo institucija, a u ovom trenutku vam ne mogu više reći, kazao nam je Tandir.