24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 25 Februar 2013 16:21

Obilježavanje Dana nezavisnosti

 

Lokalno omladinsko vijeće (LOV) Regije Zenica i četiri boračke organizacije Zenice najavili su danas na pres-konferenciji program svečanog obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti BiH. 

 

-Želimo na ovaj način sačuvati tradiciju zajedničkog obilježavanja ovog značajnog datuma iz historije naše zemlje, i još jednom podsjetiti na nerealizovane inicijative, da se ovaj datum uvrsti u zakon o državnim praznicima, da se konačno napiše tekst državne himne i da jedna ulica, most, trg ili park nosi ime Dana nezavisnosti BiH - kazao je predsjednik LOV-a Jasmin Duvnjak. 

 

U boračkim organizacijama su razočarani što državne institucije ne poklanjaju viže pažnje i značaja ovom historijskom datumu te što na centralnom i 24 druga spomen obilježja poginulim borcima u Općini nema državnih obilježja.

 

S druge strane, ponosni su na svoj doprinos u odbrani zemlje i što LOV Regije Zenica, kao nevladina organizacija, pokušava inicirati kod parlementaraca da značajnije i dostojanstvenije obilježe ovaj i slične datuma bitne za našu domovinu. 

 

Program obilježavanja 21. godišnjice Dana nezavisnosti, nazvan "Jednoj i jedinoj - dragoj našoj BiH“ počet će u 10.00 sati defileom kroz Titovu ulicu do Kamenog spavača, gdje će biti priređen čas historije i umjetničko - zabavni program.