14 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 19 Januar 2013 09:27

O javno - privatnom partnerstvu

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK provelo je  u sjedištu ZDK, javnu raspravu o nacrtu Zakona o javno- privatnom partnerstvu kojim se, između ostalog, određuje i provedba projekata javno- privatnog partnerstva, prava i obaveze javnih i privatnih partnera, te pravna zaštita. Javna rasprava je sublimacija provedenih aktivnosti na Nacrtu, na kojoj su se mogla čuti mišljenja predstavnika Vlade ZDK, Općina, Privredne komore ZDK i privatnog sektora.

 

 

-Naša želja je bila, a i naših privrednika i Općina da se Zakon o javno- privatnom partnerstvu poboljša kako bi njegova primjena u praksi bila što efikasnija. Zakon je veoma važan jer otvara proces finansiranja, pokreće investicijske aktivnosti privatnog i javnog, odnosno državnog sektora. Ovim otvaramo mogućnost upošljavanja novih radnika, naročito u oblasti zgradarstvu, energetske učinkovitosti i ekologije, istakao je ministar Raif Seferović.

 

Kantonalna ministarstva i nadležne općinske službe dužni su izraditi srednjoročni trogodišnji plan, u kojem se navode privredne i druge oblasti iz resora, odnosno općine, kao i godišnji plan potencijalnih projekata JPP-a na način određen ovim zakonom. Vlada ZDK i općinski načelnici, prije isteka tekuće kalendarske godine, utvrđuju listu projekata koji se u narednoj kalendarskoj godini planiraju realizirati kroz oblike javno- privatnog partnerstva.

 

Pres služba ZDK