28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 Januar 2013 06:08

Pegasus leti za BiH

 Od narednog mjeseca let avionom od Sarajeva do Istanbula bit će moguć po neuporedivo nižoj cijeni od dosadašnje zahvaljujući dolasku turske kompanije "Pegasus" na bh. tržište.  Ovo je dobra vijest za građane, ali i veoma loša za nacionalnu aviokompaniju "BH Airlines", piše  "Dnevni avaz". Turska niskotarifna kompanija "Pegasus" najavila je uspostavljanje redovne aviolinije između glavnog grada BiH i Turske u sklopu regionalne ekspanzije.  Karta u jednom smjeru košta 54 eura, a povratna 108 eura, što je mnogo niža cijena od one koju nudi "BH Airlines", gdje povratna karta za istu relaciju košta 352 marke.

 

"Pegasus" će koristiti avione tipa "boeing 737-800" kapaciteta 189 sjedišta, a slijetat će na aerodrom "Sabiha Gokcen" u azijskom dijelu Istanbula.  Iz "BH Airlines-a" za "Avaz" su kazali da su letovi za Istanbul veliki problem bh. avioprijevoznika te da postoji velika zabrinutost zbog dolaska konkurencije s nižim cijenama. Zato se ove sedmice održava niz sastanaka kako bi se pokušao pronaći način da bh. kompanija pretrpi što manje gubitke nakon dolaska "Pegasusa".

 

- Ovo je pokazatelj da takse nisu prepreka dolasku niskotarifnih aviokompanija, kako su to pojedinci tvrdili. Aerodromu ide samo taksa za putnički servis i ona iznosi 18 eura. Postoji i taksa od deset eura koju naplaćuje Vlada Federacije, a sredstva se usmjeravaju za "BH Airlines". Sve ostalo su takse kompanija - rekao je za "Avaz" direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivica Veličan.