Printaj ovu stranu
subota, 08 Decembar 2012 06:03

Razgovor u min. poljoprivrede

Sve veći broj bolesti koje zahvataju bilje i voćne nasade na području Federacije BiH, pa time i Zeničko-dobojskog kantona već odavno su nametnuli potrebu organizovanije zaštite bilja od štetočina. S obzirom na to da su na brojnim voćnjacima na području našeg Kantona zadnjih godina zabilježeni veliki gubici u proizvodnji, to je potrebno što hitnije podići zaštitu i praćenje širenja biljnih bolesti na viši nivo.


Ovo su bile teme razgovora koje je  vodio Bojan Bošnjak, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprvirede Zeničko-dobojskog kantona sa Azrom Seratlić-Turkić, koordinatorom za osnivanje izvještajno-prognoznih službi na području Federacije BiH. Ova služba bavila bi se stalnim nadzorom i uočavanjem pojava štetnih organizama te o tome izvještavala poljoprivrednike i predlagala mjere sanacije. Poljoprivredno-stručna služba ovog Ministarstva već posjeduje nekoliko uređaja instaliranih u voćnjacima koji prate situaciju, ali je sad potrebno uvesti savremeniju opremu koja bi elektronskim putem prenosila podatke sa terena u sjedište izvještajno-prognozne službe. U ovaj proces treba uključiti i sve općine Kantona sa njihovim nadležnim službama za ovu oblast te opredijeliti lica koja će se baviti ovim poslovima praćenja i sprečavanja daljnjeg širenja zaraznih bolesti bilja.

 

Ministar Bošnjak kazao je ovom prilikom da ovo Ministarstvo podržava formiranje ovakve službe jer je ona već odavno postala neophodnost te potrebu još veće saradnje sa Federalnim zavodom za poljoprivredu koji je i inicirao osnivanje ovih službi, a čije osnivanje je i zakonska obaveza. Tome u prilog govore i podaci sa terena, istakao je ministar Bošnjak, da ervinija – bakterijska palež već godinama uništava koštuničavo i jabučasto voće, kao i ukrasno bilje na području Kantona. Štete na voćnjacima su ogromne te je praćenje i poduzimanje mjera za suzbijanje ovih opakih bolesti neophodno što prije organizovati, pored postojećih mjera koje već poduzima ovo Ministarstvo i njegova Poljoprivredno-stručna služba.

Press služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)