20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Novembar 2012 05:51

Skupština o radu UNZE

Skupština Zeničko dobojskog kantona je  razmatrala i prihvatila Izvještaj o radu Univerziteta u Zenici u prošloj godini,sa Izvještajem o poslovanju. Rektor Univerziteta,prof. dr. Sabahudin Ekinović je za RTV Zenica izjavio, da su pomenute dokumente ranije prihvatili Senat i Upravni odbor ove visokoškolske ustanove.

 

-U posljednje dvije godine imamo konstantu u broju uposlenih,ali bi u naredne dvije godine bilo neophodno uposliti oko 50 nastavnika i asistenata,rekao je rektor Ekinović. Prema njegovim riječima,neophodna su i veća budžetska sredstva od strane osnivača,Vlade ZDK. 

 

-Iz budžeta je 2005. godine za Univerzitet izdvajano 4 miliona maraka,dok su vlastiti prihodi bili 400.000 maraka.Ove godine budžetska sredstva su opredjeljenja na iznos od oko 8,5 miliona a vlastiti prihod Univerziteta je narastao na čak 3,7 miliona. Od vlastitog prihoda 2,7 miliona se odnosi na realizaciju različitih projekata,oko 700 hiljada ostvari Metalurški institut „Kemal Kapetanović“, dok se 300 hiljada odnosi na prihod os upisnina i drugih participacija studenata. U sastavu Univerziteta u Zenici djeluju Fakultet za metalurgiju i materijale,Mašinski,Pedagoški,Ekonomski,Pravni,Zdravstveni,Politehnički,te Islamski pedagoški fakultet,kao i Metalurški institut „Kemal Kapetanović“.