25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Novembar 2012 08:49

Predsjednica suda ide u penziju

Predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić i premijer ZDK Fikret Plevljak ugostili su predsjednicu Kantonalnog suda Zenica Zijadu Alihodžić. Ovom prilikom, Predsjednica suda Zenica je upoznala čelnike kantonalne zakonodavne i izvršne vlasti da sa završetkom ove godine odlazi u penziju. 

-Pošto sam ja donijela odluku, lične naravi, da prije isteka mog drugog mandata idem u penziju, a poslije razgovora sa predsjednikom Visokog sudskog tužilačkog vijeća, želim da Vas o tome obavijestim, kao predstavnike zakonodavne i izvršne kantonalne vlasti. Radim pune 44 godine i jednostavno sam ocijenila da treba više da se posvetim sebi i mojoj porodici, kazala je sutkinja Alihodžić.

Po riječima Alihodžić, stanje u Sudu je dobro, kao i stanje ažurnosti i po broju predmeta i po kvalitetu i po rješavanju tzv. starih predmeta. Prema podacima za period devet mjeseci realizacije plana rješavanja tzv. starih predmeta, u Kantonalnom sudu Zenica realizirano je 98 procenata predmeta i razlog neriješenih preostalih dva procenta nije u Kantonalnom sudu, nego u nadležnom Općinskom sudu

-Saradnja sa izvršnom i zakonodavnom vlašću bila je na zadovoljavajućem nivou, čak i više, jer smo, jednostavno, imali Vašu podršku i kada je u pitanju finansiranje i svaki drugi vid pomoći. Želim da se tako i nastavi, jer Kantonalni sud u Zenici, po ažurnosti, po organizaciji i kvalitetu rada, slovi za jedan od najboljih sudova u Bosni i Hercegovini. Sa uvažavanjem trenutne situacije moram vas podsjetiti da je našem Kantonalnom sudu zaista potrebna velika sudnica i dodatni prostor, dodala je Alihodžić.

Premijer Plevljak je kazao da Vlada Zeničko- dobojskog kantona radi na pronalaženju rješenja za osiguravanju boljih uvjeta za rad sudija, iznoseći pri tom nekoliko aktivnosti.

-Želim Vam puno zdravlja i zahvaljujem se da sve što ste uraditi u svojoj sudskoj karijeri. Vi ste ugledna građanka ovoga grada i želim vam se dodatno na tome zahvaliti i u tom kontekstu ovo nije naš posljednji susret, istakao je premijer Plevljak.

Predsjedavajući Radišić je istakao da nije lako raditi kao sudija i predsjednik suda, posebno u današnjem vremenu, želeći sutkinji Alihodžić mnogo sreće u predstojećoj penziji.

Pres služba ZDK