26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 15 Novembar 2012 22:06

Husein ef. Kavazović novi reis

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović od danas je novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH. On je na tom mjestu zamijenio Mustafu ef. Cerića, koji je ovu dužnost obavljao od 1993. godine. Inače, ceremonija inauguracije novoizabranog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića počela je dolaskom odlazećeg i novog reisu-l-uleme u Gazi Husrev-begovu džamiju. 

 

Oni su u pratnji članova Odbora za dodjelu Menšure došli iz Gazi Husrev-begove medrese do harem džamije. Njihov ulazak u harem džamije pratio je tekbir prisutnih horova i džematlija. Na čelu kolone bila su dva bajraktara sa zastavama Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice. U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu novoizabranom reisu je uručena Menšura, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može vršiti dužnost vjerskog vođe muslimana.

On će je, kako stoji u njenom tekstu, obavljati u skladu s propisima šerijata, ovlaštenjima Šejhu-l-islama i odredbama Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te državnih zakona. Menšura predstavlja svečani dokument kojim se potvrđuje da je određena osoba legalno imenovana, odnosno izabrani reisu-l-ulema i da je kao takav ovlašten, da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima. U Odboru za predaju Menšure su: Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice, Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ-a u BiH, Nedžad Grabus, muftija ljubljanski, Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Fikret Karačić, profesor šerijatskog i svjetovnog prava, Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmije IZ-a u BiH. 


Tokom svečanosti zvanicama su se obratili reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i Husein ef. Kavazović i predstavnici Sabora Islamske zajednice, a nakon dodjele Menšure novoimenovani reisu-l-ulema uputio je svoju prvu hutbu. Drugi dio svečanosti bit će upriličen u popodnevnim satima u sarajevskom hotelu "Bristol" u prisustvu visokih zvanica. Podsjetimo, na svečanost dodjele Menšure pozvano je oko 800 zvanica.

 

reis33


HUTBA REISU-L-ULEME HUSEIN EF. KAVAZOVIĆA POVODOM PRIMANJA MENŠURE U GAZI HUSREV-BEGOVOJ DŽAMIJI U SARAJEVU

Euzu billahiminiš-š-ejtanir-r-adžim.
Bismillahir-r-ahmanir-r-ahim.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Dana sudnjega.
Neka je salavat i selam na našeg pejgambera Muhammeda, prvaka među poslanicima, na njegovu čistu porodicu i njegove ashabe.

Dragi, poštovani mu’mini i mu’minke, es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
U ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu, primih Menšuru Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ovlašćenje da vršim ovu odgovornu dužnost, kao izraz volje naše Islamske zajednice, potvrđene rezultatima glasanja Izborne skupštine 23. septembra ove godine.

Poštovani!
Tako mi Gospodara nebesa i Zemlje,
tako mi našeg časnog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem,
tako mi Kur’ana časnog,
tako mi dina koji je od Adema do Muhammeda, alejhi-s-selam, objavljivan,
tako mi svjetova koje Uzvišeni stvori,
obećavam da ću povjerenu dužnost obavljati odgovorno i savjesno. Obavljat ću je u skladu s propisima časnog Šerijata, na temelju Menšure, koja me silsilom, putem šejhu-l-islama, halifa i hulefai-r-rašidina, veže s našim časnim poslanikom Muhammedom, alejhi-s-selam. Obavljat ću povjerenu dužnost uvažavajući Us-tav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine i državne zakone.
Ovu zakletvu polažem pred Gospodarom svjetova i Njegovim melekima. Zaklinjem se pred vama koji ste danas mojim riječima svjedoci.

Molim Uzvišenog Allaha da bude zadovoljan ovim činom, kao što je bio zadovoljan kad su se vjernici poslaniku Muhammedu, alejhi-s-selam, pod drvetom na vjernost zakleli.
Radit ću za dobro muslimana, Islamske zajednice i ummeta islama. Sarađivat ću s pripadnicima, člano-vima, uposlenicima i predstavnicima naše Zajednice.
Poštivat ću vrijednosti islama, čuvati ugled Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, štititi interese i prava muslimana, brinuti se za materijalna dobra i ukupnu imovinu Zajednice.

Poštovana braćo i sestre!
Misija naše Zajednice je da ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi. Misija naše Zajednice je da radi na osiguravanju uvjeta za prenošenje Emaneta.
Uzvišeni Allah kaže:
Mi smo nebesima, Zemlji i planinama ponudili Emanet, pa su se ustegli i pobojali da ga ponesu, ali ga je preuzeo čovjek... (Kur'an, Al-Ahzab: 72. ajet)
Džine i ljude stvorio sam samo zato da mi ibadet čine. (Kur'an, Ad-Dârijat: 56. ajet)
Reci: “Moj namaz i moji obredi, moje življenje i moje umiranje pripadaju Allahu Koji Gospodar svjetova je...” (Kur'an, Al-An’âm: 162. ajet)

Naša zadaća jeste da učestvujemo u izgradnji svijeta predanog Bogu, jedinom Stvoritelju i Gospodaru.
Mi živimo uvjereni da nas Gospodar, Milostivi, Samilosni, sluša i gleda, da nas štiti i pomaže, da nas ne napušta i ne ostavlja same.
On je Živi i On je Vječni. On je Blagi i On je Moćni. On je Istina i On je Spas.
Mi smo na ovom svijetu Njegovi namjesnici.

Pozivam vas da mi pomažete u svemu što je dobro i dopušteno, a da me upozorite i onemogućite u onome što je loše i nedopušteno. Neka u tome bude i dio vaše odgovornosti prema Zajednici.

Muslimani i muslimanke!
Svijet u kome živimo danas nemiran je, nestabilan i tjeskoban. Pun je okrutnosti, neizvjesnosti i straha. Stoga je temeljita moralna obnova svih nas pojedinačno, obnova naših porodica, našeg komšiluka i naših džemata – naša velika zadaća i naša obaveza!

Spremni smo sudjelovati u moralnom uspravljanju našeg društva, našeg susjedstva i svijeta u kome živimo. U tome želimo sarađivati sa svima koji shvataju ovu nužnost i prihvataju da je predanost Uzvišenom Gospodaru izvor naše moralne snage i nadahnuća.

Braćo i sestre!
U vremenu prije izbora za reisu-l-ulemu, predstavio sam dio programa svog budućeg rada. Ukazajući mi povjerenje izborom za Reisu-l-ulemu, omogućili ste da moj cjeloviti program bude ponuđen institucijama Islamske zajednice na dopunu i odoborenje, da bi se u mome mandatu ostvarivao.

Izražavajući svoje uvažavanje dosadašnjem vodstvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu s cijenjenim reisu-l-ulemom Mustafom efendijom Cerićem, koje je ostvarilo značajne rezultate u svome radu, naglašavam da želimo nastaviti sve korisne i uspješne poslove u Zajednici. Pred nama su ozbiljni zadaci razvoja i neophodnih promjena u Zajednici. Učvršćeni vjerom u Allaha Uzvišenog, nećemo se plašiti izazova.

Snagu iz jedinstva muslimana i svijesti Bošnjaka usmjeravat ćemo prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj živimo. Radit ćemo odlučno, hrabro, uključujući sve svoje sposobnosti i znanja.

Unapređivat ćemo naš sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja. Nedavna agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, ostavili su dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i našu zemlju.

Pripadnici Islamske zajednice su bili i sami cilj zločina. Zajednica je doživjela teške ljudske gubitke, institucionalno rastakanje i materijalno uništavanje. Naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, pamtiti šehide i gazije.

Zajedno s drugima, učestvovat ćemo u snaženju države Bosne i Hercegovine i njezinom napretku. Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju u različitostima i odgovornosti za njegovanje tih vrijednosti.

Sarađivat ćemo s komšijama drugih vjera “na temelju Riječi koja je i njima i nama jednaka: da ne obožavamo nikoga osim Jedinog Boga.”
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će trajno dijeliti sudbinu svojih pripadnika i odlučno ih predvoditi u onome što je djelovanje za njihov interes i za odbranu i jačanje njihovih prava. Istinski ćemo se brinuti o našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Posebnu pažnju i odgovornost ćemo usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori.
Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno.
Ummet islama je naša kolijevka, a mi smo njegov nakit.

Braćo i sestre!
Mi ljudi smo stvoreni za vječnost, a ne za prolaznost.
Allah Milostivi je povezao naša srca imanom, pa ujedinimo naše redove međusobnom ljubavlju, praštan-jem i zajedničkim radom za dobro na Allahovom putu.

Va’tesimu bihablillahi džemian ve la teferreku...
Rabbi jessir ve la tu assir rabbi temmim bil-hajr amin.
Ves-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

 

Dnevni avaz


reis99

 

Menšura je svečani dokument kojim se potvrđuje da je određena osoba legalno imenovana, odnosno izabrani reisu-l-ulema i da je kao takav ovlašten, da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima.

Termin menšur (od ar. nešere) u muslimanskoj diplomaciji ima značenje “potvrda ukaza, diplome o imenovanju”.
Po primanju Menšure dosadašnji tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović postao je 14. izabrani ili 13.reisu-l-ulema koji je primio Menšuru.
Od 14 izabranih vjerskih poglavara jedino Salih Safvet Bašić nije primio Menšuru, iako je u dva mandata bio na čelu Islamske zajednice u BiH.
Ove godine navršilo se 130 godina institucije reisu-l-uleme. Prvi reisu-l-ulema bio je Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović koji je na toj dužnosti bio od 1882. do 1893. godine.

 

Novi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je rođen 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu (općina Gradačac). Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine.  Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.

 

U svom prvom intervjuu koji je dao za BHT novi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović govorio je među ostalim o stanju bh. muslimana danas, islamofobiji, nehumanosti bh. društva u procesu traženja nestalih, odnosu države i vjerskim zajednicama, popisu stanovništva i drugom.

Govoreći o odnosu države i Islamske zajednice (IZ) Kavazović je rekao da se trenutno čini da vjerske zajednice mogu biti donekle zadovoljne tim statusom, koji nije idealan i treba ga dorađivati. Po njegovim riječima, treba nastojati da određena pitanja koja su još otvorena kad je riječ o vjerskim zajednicama, pa i IZ u BiH definiraju kao što je povrat imovine vjerskim zajednicama.

„To je teško i osjetljivo pitanje, ali smatramo da se trebamo pokrenuti sa mrtve tačke i pokušati to pitanje riješiti, a mogući su modeli kako se to rješava u svijetu“, kazao je Kavazović.

On je govorio i o tome kako bi se trebao definirati utjecaj vjerskih zajednica i crkava na zbivanja u BiH s obzirom da postoje brojni prigovori kako se vjerski poglavari previše bave dnevnom politikom.

Vjerski poglavari, kako je kazao Kavazović, nisu zastupljeni u državnim organima, niti u vladama i sudovima, ali djeluju u bh. društvu. Oni imaju određene ideje koje zastupaju smatrajući da su vrijedne. Nekada te ideje, kako je dodao, ne padnu na plodno tlo, ali neke od njih se prihvataju i to možda ponekad izgleda kao da se vjerski službenici miješaju.

„Smatramo da imamo šta kazati o porodici, obrazovanju, socijalno ugroženim kategorijama, ljudskim pravima i ako je to prostor koji nam se želi uzurpirati, onda se naravno i borimo da se tu zadržimo i da govorimo. Naša je misija da ukazujemo na probleme u društvu i ne smatramo da se time mješamo“, dodao je Kavazović.

Govoreći o aktuelnom pitanju popisa stanovništva, Kavazović je istakao da je stav IZ da se treba odazvati na popis, da se Bošnjaci trebaju izjasniti kao Bošnjaci, zatim da se trebaju izjasniti da govore bosanskim jezikom i da su islamske vjeroispovjesti.

„Smatramo da je naše pravo da kažemo šta mislimo, a svako će se opredjeliti i imati tu slobodu, a na nama je da apeliramo i utičemo koliko možemo“, dodao je Kavazović.

Razlozi za narastanje islamofobije mogu se tražiti i u pogrešnim ponašanjima onih koji se pozivaju na islam i na uslovno rečeno Božje pravo. Na pitanje šta IZ može u tom smislu uraditi i da li je dovoljno agresivna u smislu pojašnjavanja pravila po kojima muslimani treba da žive s obzirom da imamo različta tumačenja koja unose smutnju među vjernike u BiH, Kavazović je odgovorio da su različite interpretacije islama prisutne u BiH i najvjerovatnije će tako biti i u budućnosti.

„Ono što je jako bitno i osnovno jeste da vjernici svojim ponašanjem ne nanose zlo drugima. Smatramo da je poštivanje tuđeg ubjeđenja, načina ispoljavanja vjere, njeno manifestiranje ne treba da bude na neki način smetnja onome drugom“, napomenuo je Kavazović.

Istaknuo je da će se zalagati za unaprijeđivanje sistema obrazovanja i razvoja nauke, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja.