Printaj ovu stranu
petak, 12 Oktobar 2012 07:24

Rudar postaje Studentski dom

Hotel Rudar je budući glavni zenički studentski centar, izjavio je profesor Sabahudin Ekinović, rektor Univerziteta u Zenici. Po njegovim riječima, kapaciteti Hotela Rudar biće iskorišteni za dodatni broj studenata koji iz drugih gradova studiraju u Zenici. Pretvaranje Hotela Rudar u studentski centar, dugo je priželjkivani scenarij za uposlenike preduzeća 21. decembar, koji se od početka 2011. godine, kada je proglašen stečaj u ovoj nekadašnjoj ugostiteljskoj jedinici zeničkog rudnika, bore za golu egzistenciju. Trenutno u Hotelu živi 15 studenata, a preduzeće ima 29 uposlenika. 10-ak ih je zaposleno u jamama matičnog preduzeća.

 

Mogućnost za takav razvoj situacije ukazala se ovom preduzeću tokom pregovora održanih u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, polovinom septembra. Tada je dogovoreno da će za tu namjenu formirana komisija obići kapacitete Hotela Rudar i ocijeniti koliko su oni kvalitetni za smještaj studenata. Ocijenjeno je da su sobe zadovoljavajuće i da je kuhinja u dovoljno dobrom stanju.

 

Slijedi procedura prenošenja vlasništva nad Hotelom Rudar sa Rudnika mrkog uglja Zenica na Općinu Zenica, kao i uplata već osiguranih 30 hiljada konvertibilnih maraka sa računa Federalne vlade. Problem je nastao kod traženja računa na koji će ova sredstva biti doznačena. - Studentski centar Univerziteta u Zenici neće ova sredstva, kao ucjenu za zapošljavanje osoblja preduzeća 21. decembar, - izjavio je danas rektor zeničkog univerziteta, Sabahudin Ekinović. Direktorica Centra, Miralema Bašić Buzaljko je istakla kako su ova sredstva nedostatna za opremanje kuhinje centra, u kapacitetu usluge za 180 studenata trenutno smještenih u ovoj ustanovi.

 

Za 21. decembar, s druge strane, ukoliko dio osoblja ne bude zaposlen u Studentskom centru, 30 hiljada maraka značilo bi dugo priželjkivani stimulans djelatnosti preduzeća, prije svega za unapređenje usluga kuhinje.

 

I dalje je nejasno je hoće li funkcionisati načelni dogovor između svih aktera da se za studente koji redovno upišu narednu godinu, ostvaruje subvencija na smještaj u Hotelu Rudar, pod istim uslovima kao što je to slučaj u Studentskom centru. Sada sami studenti plaćaju svega 91 marku mjesečno. – Nama je i toliko dovoljno. To je bolje nego da hotel stoji prazan, - izjavio je Zijo Kovač, predsjednik Sindikata 21. decembra.

 

Nejasno je i da li će i kada imovina Rudnika mrkog uglja – Hotel Rudar u Zenici, biti isknjižena u korist Općine Zenica. Radnici 21. decembra koje smo danas susreli u Hotelu Rudar su pesimisti. Mjesecima nisu osigurani, a i plate im kasne nekoliko mjeseci. /rtvze.ba

Posljednje od

Povezani članci (by tag)