29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 03 Oktobar 2012 01:31

OMS: Duh Asiza i u Zenici

Odbor za međureligijsku saradnju (filijala MRV-a BiH) u Zenici, organizovao je u saradnji sa Župom sv. Ilije Proroka   Međureligijske i molitvene susrete „U duhu Asiza“. Međureligijskim susretima, koji se ovakve vrste po prvi puta organizuju u Zenici, odazvali su se predstavnici svih vjerskih zajednica i Crkava te brojni čelnici društveno – političkog života grada i mnoštvo vjernika. Posebnost ovoga skupa jeste, što su se odazvali vjeroučitelji i direktori zeničkih škola, koji su sa svojim učenicima do posljednjeg mjesta ispunili zeničku crkvu sv. Ilije.



Program je započeo pozdravnim kazivanjem predsjedavajućeg OMS-a Zenica, mr. don Ante Ledića, koji je pozdravio sve prisutne, osobito gl. imama MIZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkicu, dekana IPF-a Zenica, prof. dr. Zuhdiju Adilovića, predsjednika Jevrejske općine Zenica, gosp. Jakoba Montilja, parohe, zeničkog protojereja Bojana Glišića i kakanjskog Marka Maleša, sve prisutne zeničke župnike, časne sestre te pastora Biblijske protestantske crkve. Također, predsjedavajući Ledić, pozdravio je sve direktore škola, učenike i sve vjernike.

Zatim, je o značaju Asiza i dijaloga, govorio domaćin, župnik Župe sv. Ilija, fra Zdravko Anđić. On je akcentirao na značaju susreta i razgovora te na znakovitosti istine za svakog vjerujućeg čovjeka. Također je istaknuo kako je sv. Franjo osjećao blizinu s prirodom, s Božjim stvorenjima, ali isto tako je osjećao i jedinstvo sa svim ljudima. Zato je bio primljen i kod sultana, bio je među Židovima, susreo je kršćane istoka osjećao je jedinstvo. Susret je nastavljen izvođenjem drame Dijaloga sv. Franje Asiškog i sultana Malika ibn Kamila, koju su izvodili glumci BNP-a Zenica gosp. Predrag Jokanović i gosp. Miroljub Mijatović a u pauzama, molitve raznih religijskih tradicija uputili su članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog Pozorišta.

Na kraju, don Anto Ledić je pozvao sve prisutne da ustanu i da se svi na svoj način pomole Bogu, za mir i dobro našega grada, naše domovine i cijeloga svijeta. Program je pratila muzička grupa „Novo Nebo“ koja je na divan način izvela nekoliko pjesama sv. Franje.  Gromoglasnim aplauzima i prepunom crkvom, vjernici Zenice su pokazali da su željno iščekivali ovakve susrete, da su sretni i zadovoljni što OMS u Zenici djeluje i radi na promociji dijaloga. Također, i prisutnost brojnih novinara, pokazala je da i naša javnost čezne za ljepšim i svijetlijim temama. Program je završen bratskim druženjem i domijenkom, koji je služen za sve uzvanike u župnom dvoru.


PRESS SLUŽBA OMS-a ZENICA