19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 27 Septembar 2012 03:12

Dan školskog mlijeka

Učenici zeničke osnovne škole „Skender Kulenović”, sa svojim nastavnicima, prigodnim programom obilježili su Svjetski dan školskog mlijeka. Pored brojne djece i njihovih roditelja, priredbu su sa zanimanjem pratili premijer Fikret Plevljak sa ministrima Raifom Seferovićem i Bojanom Bošnjakom, odajući priznanje učenicima za pripremljene muzičke tačke.


Na ovaj dan ukazuje se na važnost konzumiranja mlijeka u školi i na zdravstvene dobrobiti koje pruža u odgoju djece.


- Živite nam sretno i vječno, kupujte uvijek naše svježe mlijeko. Bićete sretni svakoga dana, a tako radi i ova naša mala raja razigrana, kazala su djeca tokom priredbe.


Svjetski dan školskog mlijeka utemeljila je Organizacija UN za prehranu i poljoprivredu FAO. Od 2000. godine se obilježava u cijelom svijetu, a u našoj zemlji od prije tri godine. Cilj obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka je jačanje svijesti o izuzetnoj važnosti mlijeka i mliječnih prerađevina koje u sebi sadrže važna hranjiva svojstva, prijeko potrebna za jačanje kosti i zubi, kao i cjelokupan rast i razvoj djece. Zahvaljujući Zeničkoj industriji mlijeka, na kraju priredbe, svim učenicima podijeljenja je po čaša mlijeka.


Pres služba ZDK