29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Septembar 2012 08:58

Sindikat insistira na smjeni

U povodu javne rasprave o “Zakonu o državnim službenicima i namještenicima u organima uprave u Federaciji BiH”, pres služba Zeničko-dobojskog kantona javnosti je prezentirala stavove premijera Fikreta Plevljaka, ne prenoseći pri tom stavove bilo kojeg učesnika u raspravi. S tim u vezi svom člansrtvu, ali i cijelokupnoj javnosti ukazujemo na slijedeće:

1. Žalosno je da javnu raspravu po ovom Zakonu ne organizuje Ministarstvo pravosuđa ili bilo koji stručni organ, nego to rade ljudi koji u organima državne službe nemaju niti dana radnog staža, izuzev kao izabrani dužnosnici. Oni na to, naravno, imaju pravo kao političari, ali je upitna njihova kompetentnost u toj oblasti.
2. Zabrinjavaju nas ocjene koje je o državnim službenicima tom prilikom iznio premijer Plevljak i čije kvalifikacije pregledava stručni pravni tim ovog Sindikata sa ciljem daljeg djelovanja prema istom, ali Vas obavještavamo da državna uprava nije bolesna, kako to Premijer tvrdi i da će to u narednoim period i dokazati.
3. Premijer Plevljak dalje tvrdi da se stvari mogu mijenjati evolucijom i revolucijom. Revolucija, kaže, daje mnogo krvi, a evoluciju spriječavaju lobiji u državnoj službi, pominjući tu i zakone kao izvor korupcije “Biblijskih razmjera”. Mi znamo koji metod Premijer preferira, na to smo spremni i poručujemo mu da je kraj rasprodaji ljudskog dostojansva. Neka slobodno izvoli sa svojom revolucijom. Mi čekamo.
4. Ne poričemo da i u državnoj službi, kao uostalom i u cijelom društvu, postoje pojedinci koji nisu na čast ni sebi niti svojim kolegama, ali vrijeđanje, etiketiranje i prozivanje bez ijednog dokaza o npr. discipinskoj ili bilo kojoj odgovornosto više nećemo tolerisati. Pozivamo premijera Plevljaka da javno prozove sve korumpirane državne službenik i za to ponudi dokaze ili ćemo smatrati su prozivke za korupciju samo skretanje pozornosti javnosti sa mnogo većih problema.
5. Ponovo ukazujemo na činjenicu da su postojeća zakonska rješenja koja regulišu rad državne službe u Federaciji BiH rađena i usvojena u saradnji sa pravnim timom OHR-
6. i OSCE-a, i tretirana su kao reformske promjene zakonodavstva. Umjesto neprimjerenih pritisaka u ovoj oblasti bilo bi poštenije reći šta to stvarno smeta Vlastima u Zeničko-dobojskom kantonu. Za nesposobnost pojedinih Vlada i nekompetentnost pojedinih ministara nepravedno je optuživati službenike, dodatno ih stigmatizirati i u javnosti prikazivai kao isključive krivce za sve promašaje vlasti. Mi smo, prećutno, taj teret godinama nosili, ali se bojimo da zato više nemamo snage, niti ćemo to više tolerisati.


Svaki iskreni pokušaj razgovora o ozbiljnoj reformi javne uprave u Federaciji BiH spremni smo iskreno podržati i biti ozbiljan i kompetentan sugovornik. Ono što nismo spremni više tolerisati jesu besprimjereni pritisci, pa i otvorene prijetnje i prozivanje bez predočavanja dokaza za iste. U tom slučaju mi ćemo se braniti. Mi znamo i kako.

 

Pres služba Samostalog sindikata