20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 15 Septembar 2012 16:34

Sindikat kritikuje premijera

Kantonalni odbor saveza samostalnih sindikata Zeničko- dobojskog kantona oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem je još jednom kritikovao rad premijer ZDK Fikreta Plevljaka. „Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak u jučerašnjim izjavama za medije a u povodu zahtjeva za smjenu dostavljenog od KO SSS BiH ZDK još jednom je svojom „slatkom“ retorikom pokušao obmanuti „svoje“ građane.

 

Naime, dušebrižni premijer, bježeći od odgovornosti okrivljuje radnike i njihove interesne organizacije-sindikate kao uzročnike teškog stanja, pri tome iz njemu poznatih razloga, amnestirajući kriminal u privatizaciji radničke imovine i prethodne politike koje su je provodile. Time se premijer direktno ogriješio o domaće radno zakonodavstvo kao i međunarodne konvencije i zbog čega će sindikat podnijeti odgovarajuće krivične prijave pred domaćim ali i međunarodnim sudovima“, navodi se u saopćenju KO SSS BiH ZDK.

Potpisnik saopćenja, Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH ZDK navodi kako je u vrijeme, od kako je Plevljak premijer, završno s augustom ove godine broj zaposlenih u ZDK smanjen za 1.664 osobe, što je u prosjeku 100 radnih mjesta manje svakog mjeseca, dok je broj nezaposlenih povećan je za 2.226 osoba ili u prosjeku za svaki mjesec 130 novih nezaposlenih osoba.

 

„Ako bi Fikret Plevljak nastavio ovako brinuti o građanima, ovim tempom bi do isteka njegovog upravljanja Vladom ZDK-a tj. za još 30 mjeseci, bilo ugašeno novih skoro 4.000 radnih mjesta i više od 4.000 novoprijavljenih nezaposlenih osoba. Fikret Plevljak na ovaj način svoje građane strmoglavo uvodi u crnu rupu nazaposlenosti, i siromaštva. Doda li se tome njegova iskrena namjera da ukidajući kolektivne ugovore dozvoli slobodno formiranje cijene rada između poslodavaca i radnika, to znači vjetar u leđa sivoj ekonomiji i radu na crno, gašenje penzionih i zdravstvenih fondova, ugrožavanje sigurnosnog i obrazovnog sistema, neobezbjeđivanje sredstava za osobe u statusu socijalnih potreba itd, itd. Svojim nestručnim radom Fikret Plevljak vodi građane ZDK-a u ropstvo“, piše u saopćenju Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Zeničko-dobojskog kantona.