19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Septembar 2012 11:03

Počelo čišćenje-Lets do it

Akcija "Let's Do It – očistimo zemlju za jedan dan" počela je na teritoriji cijele BiH  u 11.00 sati.  Radi se o najvećoj akciji u istoriji BiH posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. 

 

Udruženje građana Ruke preduzelo je sve sigurnosne mjere da se prikupljanje smeća sa ilegalnih deponija smeća i zelenih površina na dan volonterske akcije čišćenja 9. septembra 2012. godine provede sa najvišim stepenom bezbjednosti za sve volontereučesnike akcije. Angažovane su relevantne nadležne službe s ciljem osiguranja bezbijednosti volontera prilikom čišćenja ilegalnih deponija smeća i zelenih površina: Civilna zaštita, BHMAC, komunalna preduzeća, MUP, Hitna pomoć, Vatrogasaci, kao i druge službe gdje je potrebno. Koordinatori timova na pojedinim lokalitetima su dužni upoznati volontere sa sljedećim uputama prije početka i tokom trajanja akcije prikupljanja smeća:

• Zabranjuje se prikupljanje sumnjivih eksplozivnih sredstava (ukoliko je sumnjivo eksplozivno sredstvo uočeno, hitno informisati koordinatora tima koji će odmah informisati predstavnike CZ i BHMAC-a prisutne u svojstvu bezbjednosne podrške akcije čišćenja).
• Zabranjuje se prikupljanje šprica, igala i sličnih predmeta.
• Zabranjuje se ulazak u devastirane objekte.
• Zabranjuje se prikupljanje leševa životinja.
• Zabranjuje se prikupljanje azbestnih materijala uključujući sve materijale (kao npr. staklena vuna) koji mogu na bilo koji načinn nanijeti povredu volonterima – učesnicima akcije.
• Staklom i oštrim predmetima pažljivo rukovati.
• Koristiti adekvatnu obuću i odjeću.
• Ponijeti sopstvenu zalihu vode.

Za sve dodatne upute o sigurnosti prikupljanja smeća sa ilegalnih deponija smeća i zelenih površina, koordinatori/vođe timova stoje na raspolaganju svim volonterima prije i za vrijeme trajanja akcije. Tokom volonterskog rada vezanog za akciju „Let`s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“, Udruženje građana »RUKE« nije u mogućnosti da u slučaju povrede obezbijedi bilo kakvo obeštećenje, pa se iz tog razloga preporučuje da volonter posjeduje svoje vlastito zdravstveno osiguranje budući da učestvuje u akciji na vlastitu odgovornost.

S poštovanjem,

Božidar Mihajlović, Predsjednik UG „Ruke“

letzenica1