26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Septembar 2012 19:43

Zenica pobratim turskom Kazanu

Nakon švedskog Lulea, njemačkog Gelzenkirhena, mađarskog Zalaegersega, Hunedoaroa iz Rumunije, italijanskog Fiorencoleoa, općina Karšijaka u Izmiru i Uskudar u Istanbulu, Zenica je danas zvanično dobila i osmu “bratsku” općinu, također iz Turske. Sporazum o bratimljenju dviju općina danas su potpisali zenički načelnik Husejin Smajlović i načelnik turske općine Kazan, Lokman Erturk.

- Želim uputiti tople pozdrave i zagrljaje građanima svog naroda i grada Kazana građanima Zenice i BiH. Velika mi je čast što se nalazim u BiH i Zenici, s kojima smo usko povezani kroz historiju. Kazan je kao i Zenica industrijski grad, slični su i predodređeni za uspješnu privrednu, ali i svaku drugu saradnju koja bi se trebala intenzivirati – izjavio je načelnik Kazana.

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović izjavio je da su po strukturi stanovništva, privredi ali i geografski, Zenica i Kazan veoma slični, te da su stvoreni preduvjeti za uspješnu saradnju. Delegacija Općine Zenica, u kojoj će biti i privrednici, uzvratnu posjetu Turskoj planirala je za oktobar.