29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Septembar 2012 21:13

Više za plaće, manje za narod

U ovom času općina Zenica se može pohvaliti da preko sedam miliona konvertibilnih maraka prihoda ubranih od poreza građana troši na plaće uposlenika i naknade troškova zaposlenih u birokratskom aparatu. S obzirom da građani ne prate budžetske procese, prihode i rashode svoje opštine, ne čitaju ili ih baš i ne zanimaju iznosi, želio bi skrenuti pažnju na razlike budžeta po pitanju rashoda, između 2011.godine i izborne 2012 godine. Interesantno je da se u izbornoj godini i pored povećanja broja zaposlenih u općinskoj administraciji povećavaju i rashodi u Službi za komunalne poslove i ekologiju.


Kakav nam je zrak ili kako općina brine po pitanju ekologije trebali su troškovi u najmanju ruku biti umanjeni.  No, s obzirom da se ne radi o ekologiji već o komunalnoj djelatnosti druga je priča. Tako, nakon uništenja posljednjeg komunalnog preduzeća, izdvajanja za komunalne djelatnosti se povećavaju. A zašto i na uštrb koga možete pretpostaviti. Ono što je posebno zanimljivo, ovakve aktivnosti usmjerene su na pokretanje lokalnih kampanja, a maska tome je da je to u pravcu rješavanja problema na lokalnom nivou.

SLUŽBI ZA KOMUNALNE POSLOVE I EKOLOGIJU u 2012 godini povećani su rashodi za čak 3.652.000 KM (Tri miliona i šesto pedeset dvije hiljade konvertibilnih maraka) dok su istovremeno Službi za društvene djelatnosti SOCIJALNU ZAŠTITU, RASELJENE OSOBE, IZBJEGLICE I POVRATNIKE umanjeni rashodi za čak 2.143.000 (dva miliona i stotinu četrdeset tri hiljade konvertibilnih maraka).

I tako, pored umanjenih izdvajanja u toj službi je dodatno uposlen još jedan zaposlenik. Smanjeni su rashodi za SOCIJALNU ZAŠTITU, baš kao da nam teče med i mlijeko, kao da nemamo socijalnih slučajeva. Za rad kuhinje u 2011. godini utrošeno je ukupno oko 704.900 KM. Pored toga obezbjeđene su donacije pravnih i fizičkih lica u sirovinama, novcu i gorivu, u vrijednosti od oko 253.000 KM. Zato, građani dobro razmislite! Šta je se sve moglo sa ta dva miliona i stotinu četrdeset tri hiljade konvertibilnih maraka? Kada čujete izjavu da je majka zadovoljna što joj dijete nije zahtjevno, razumije situaciju, ne traži skoro ništa, treba da se zamislite kakvu to generaciju stvaramo. Generaciju 'zadovoljnih', skromnih ili nešto treće?

Kaže jedna izreka „Iz čega si nastao zavisi od genetike - u šta ćeš se pretvoriti, od politike“ te shodno navedenom opravdano se pitam u šta si se to pretvorio čovječe? Zar ti je vlast toliko slatka? Zar ti je potrebno još mandata, moći, novca.... Što ti to treba? Otimaš od socijalno kategorije da bi se pokazao kao čovjek koji gradi.

 

Muhamed Pivić