23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 02 Septembar 2012 03:40

EU bez običnih sijalica

Od 1. septembra 2012, sijalice-žarulje i druge energetski neefikasne sijalice jačine 40 vati (W) biće postepeno povlačene sa tržišta zemalja - članica Evropske unije (EU) , u skladu s uredbom usvojenom prije tri godine, a zamijeniće ih proizvodi koji štede energiju.  Uredbom je predviđeno da zamjena "običnih", kao i halogenih sijalica, bude završena do kraja 2012. godine, kada će biti završen fazni prelazak na štedljive sijalice i, kako tvrde u Evropskoj komisiji, ostvarene nemale energetske uštede u Uniji. Uredba donesena u martu 2009. predviđa povlačenje neštedljivih sijalica po fazama i utvrđuje kriiterijume energetske efikasnosti koje mogu da ispune samo kompaktne fluorescentne sijalice i LED sijalice. Povlačenje je počelo sa klasičnim sijalicama jačine 100 vati ili veće, odmah po donošenju uredbe.


Sijalice od 75 vati počele su da "nestaju" s tržišta 1. septembra 2010, one od 60 vati godinu dana kasnije a 1. septembra 2012. godine na red dolaze i one od 40 vati i slabije.
Neštedljive mat ili "mliječne" sijalice svih voltaža povlače se od samog početka primjene uredbe, odnosno od 1. septembra 2009.  Kako se navodi na sajtu Evropske komisije o racionalnoj upotrebi energije, osim LED sijalica i kompaktnih fluorescentnih sijalica, na tržištu će biti prisutne i poboljšane klasične sijalice. Da bi se građanima pomoglo da naprave pravi izbor, uredbom EU je propisano da na pakovanju proizvoda proizvođači moraju da navedu detalje kao što su koliko sati može sijalica da gori, koliko uključivanja i isključivanja da izdrži, koliko je vrijeme zagrijevanja i drugo.


Prema podacima sa sajta, LED sijalice štede čak 80 odsto energije u poređenju sa klasičnim, a u prosjeku, potrošnja električne energije u jednom domaćinstvu će primjenom štedljivih sijalica biti smanjena za 15 odsto, što je jednako neto uštedi od 25 do 50 eura godišnje, u zavisnosti od veličine domaćinstva i broja sijalica koje se koriste.
Tradicionalno evroskeptični Britanci, međutim, odmah su pronašli "rupu u sistemu". Kako piše list "Dejli mejl" (Daily mail), zbog toga što je loše napisana direktiva, mnogi prodavci moći će i posle 1. septembra da prodaju sijalice, kako tvrdi, namijenjene "industrijskoj upotrebi" u fabrikama. Najmanje dva britanska proizvođača koriste rupu u Nacrtu direktive kako bi nastavila masovnu proizvodnju takozvanih "otpornih" sijalica koje izgledaju i rade skoro isto kao i klasične sijalice, ali su trajnije i otpornje.


Te sijalice postoje u dvije verzije - na "zavrtanje" ili tipa "bajoneta" - na umetanje, i koštaće oko jedne funte, što nije mnogo više od dosadašnjih sijalica za kućnu upotrebu, a istovremeno je duplo manje od sijalica koje štede energiju. One neće biti prodavane u velikim supermarketima, ali će moći da se nabave u radnjama sa elektrouređajima i preko on-lajn dobavljača, piše "Dejli mejl".  "Rupa" se pojavila jer se direktiva Evropske unije koja zabranjuje sijalice od 40 vati odnosi samo na one koje su namijenjene za "kućne lampe", što zanči da se u prodavnicama može nastaviti prodaja onih koje su namijenjene "industrijskoj upotrebi". Proizvođačima je dozvoljeno da nastave proizvodnju običnih sijalica ("žarulja") koje nisu mat ako je na kutiji napisano "otporne sijalice koje nisu za kućnu upotrebu".


Te sijalice su proizvedene tako da izdrže udarce i vibracije u industrijskim uslovima tako da kad lampa u kojoj je jedna takva sijalica padne, ne prestaje da radi. Od 1. septembra, u maloprodaji neće biti dozvoljena prodaja sijalica "pokrivenih" zabranom, ali će biti dozvoljeno da se prodaju zalihe. Britanski ured za mjere, vladina agencija odgovorna za primjenu zabrane tradicionalnih sijalica, upozorio je domaćinstva da ne kupuju klasične sijalice i u zvaničnom obavještenju čak piše da će eventualna upotreba zabranjenih sijalica imati posljedice na politiku osiguranja domaćinstva.