26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Septembar 2012 03:39

Sportska ambulanta u Zenici

Zavod za medicinu rada Zeničko-dobojskog kantona, na osnovu izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i izmjenama u osnivačkim aktima, od danas je Zavod za medicinu rada i sport. U nedjelju će u ovoj ustanovi biti otvorena Sportska ambulanta, koja će pružati usluge sistematskih pregleda i sportske rehabilitacije za svu omladinu, koja se bavi amaterskim ili profesionalnim sportom na području Zeničko-dobojskog kantona. Zavod zdravstvenog osiguranja je za ove namjene izdvojio 500 hiljada KM.

 

- Na ovaj način postižemo bolju uvezanost usluga u sportskoj medicini i uvid u zdravstveno stanje mladih koji se bave sportom na području Zeničko-dobojskog kantona, - izjavila je ovom prilikom resorna ministrica, Senka Balorda. Osim toga, svim sportistima u ovoj će ustanovi biti obezbijeđen tretman povreda koje zadobiju na sportskom terenu. - Imali smo priličan nered kad su u pitanju sportisti, kod upisivanja zdravstvene sposobnosti djece, omladine, a i odraslih koji se žele baviti sportom. Imali smo i nekoliko nemilih događaja, umiranja mladih ljudi na sportskim terenima. Sada će Sportska ambulanta biti zadužena za obavezne preglede omladine koja se želi baviti sportom na jednom mjestu i Zavod će imati obavezu potpisivanja sportskih knjižica svim sportistima, - dodala je Balorda.

 

- Zavod će ispuniti svoju obavezu, naši ljekari spremni su za rad sa sportistima, a očekujemo i novu opremu, - kazala je direktorica Zavoda, Sajma Lutvica. Dodala je da Zavod ima ljekare, specijaliste medicine rada koji će specijalizirati medicinu rada iz oblasti sportske medicine. - Primili smo mladog ljekara na specijalizaciju, a ostale specijaliste medicine rada slaćemo na dodatnu edukaciju iz sportske medicine, tako da ćemo moći ćemo udovoljiti tom zadatku, - izjavila je Lutvica.


Sportska ambulanta pri Kantonalnom zavodu za medicinu rada i sport biće svečano otvorena u nedjelju ujutro. Potpuno opremljena biće do kraja godine. Otvorenje Studentske ambulante najavljeno je za oktobar.  Proširenje kapaciteta Zavoda uslugama sportske medicine, ocijenjeno je dobrom polaznom osnovom za uspostavljanje sveobuhvatnog nadzora nad zdravstvenim stanjem sportista i sistemom sportske medicine u Zeničko-dobojskom kantonu.

rtvze