28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 28 Avgust 2012 07:11

Opet protesti pred Kantonom

Radnici Ugostiteljskog trgovačkog i turističkog preduzeća 21. Decembar, koje je u septembru 2010. godine proglasilo stečaj, ponovo će pred sjedištem Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a zatim i pred federalnim instucijama, protestima pokušati pokrenuti rješenja za preduzeće i danas uposlenih 29 ljudi. Već osam mjeseci nisu dobili plate, a posla u Hotelu Rudar, kojim upravljaju, ima samo povremeno, u vrijeme praznika.


Nezadovoljni sporošću u rješavanju statusnih pitanja preduzeća i položajem radnika, najodgovonijima za neispunjena obećanja, smatraju institucije kantonalne i federalne vlasti. Sindikat je podsjetio na obećanja, koja su im još u februaru dali predstavnici federalne i kantronalne vlade, Općine Zenica, Elektroprivrede i Rudnika mrkog uglja Zenica, na sastanku u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona. Očekuju prije svega, da Elektropreda BiH, na ime dugovanja Rudnika, zavisnog društva u okviru koncerna i vlasnika Hotela Rudar, po osnovu KGZ-a, isknjiži ovaj objekat i prenese ga u vlasništvo Općine Zenica, koja bi, kako je dogovoreno, adaptirala prostor za prijem studenata.


Obećano je i to da će iz federalnog budžeta biti izdvojeno 30 hiljada maraka za opremanje kuhinje Srtudentskog centra u Crkvicama, radi proširenja kapaciteta i upošljavanja jednog broja kuhara iz 21. Decembra. Od svega ništa nije ispunjeno, tako da ćemo od srijede ponovo protestovati pred sjedištem Vlade Zeničko-dobojskog, - najavio je Zijo Kovač, predsjednik Sindikata.


rtvze