19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Juli 2012 11:04

Smjene u zdravstvenim ustanovama?

Skupština Zeničko - dobojskog kantona  je po hitnom postupku usvojila odluku o preuzimanju obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja četiri zdravstvene ustanove u ZDK: Kantonalne bolnice Zenica, Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica, Kantonalnog zavoda za medicinu rada Zenica i Kantonalnog zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Zenica, a u skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

 

Za razliku od nove skupštinske većine: SDP-SBB-HDZ-NSRzB, protiv ove odluke bilo je 10 zastupnika SDA koji smatraju kako je ovo početak smjene dosadašnjeg menadžmenta zdravstvenih ustanova, koje bi Vlada ZDK u narednih 15-tak dana trebala zamijeniti privremenim upravnim odborima i vršiteljima dužnosti direktora.

 

„Nova skupštinska većina je iskoristila priliku i želi na ovaj način ukloniti aktuelne upravne odbore čiji su mandati potvrđeni u aprilu 2012. godine. Nemamo ništa protiv odluke o usklađivanju sa federalnim propisima, međutim ovako je ova odluka zloupotrebljena“, izjavio Ibrahim Plančić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini ZDK. Ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda (SDP) izjavila je kako izmjena osnivačkih akata ne znači smjene.