18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Juni 2012 12:01

Dan darivanja krvi

SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVAOCA KRVI – 14.06. I DANI OTVORENIH VRATA DAVALAŠTVA KRVI 14-21.06.2012.g.  U povodu Svjetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi 14.06., u prostorijama CKO Zenica, upriličen je susret sa prvom grupom od ukupno 804 registrovana davaoca krvi. Naime, CKO Zenica se opredjelio da u svojim prostorijama, u naredne dvije godine pozove u grupama sve registrovane davaoce krvi kako bi ih što bolje upoznali, poslušali njihove probleme i sugestije za poboljšanje statusa ovih najhumanijih ljudi.

 

U subotu, 16.06.2012.g. u Gračanici , Crveni križ FBiH organizuje druženje davaoca krvi iz cijele FBiH, a iz Zenice su delegirana 4 davaoca krvi koji su krv darovali preko 70 puta.

 

U utorak 19.06.2012.g. CKO Zenica organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi kojoj će se odazvati uposlenici Kazneno popravnog zavoda Zenica.

Definiciju dobrovoljnog darivanja krvi odredilo je Međunarodno udruženje transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.
Prvi Svjetski dan davalaca krvi obilježen je 14. juna, 2004. godine, a u junu 2005., na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi. Donijeli su rezoluciju kojom su 14. juni proglasili Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovno doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

 

ČESTITAMO SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI