28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Maj 2012 23:19

Ruže za Višegrad i iz Zenice

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu danas je ispraćeno više od 60 tabuta s posmrtnim ostacima civilnih žrtava rata, koji će sutra biti ukopani u višegradskom mezarju Stražište.  Ispraćaj tabuta prethodno je organizovan ispred Javnog komunalnog preduzeća "Gradska groblja" Visoko.  Radi se o posmrtnim ostacima civilnih žrtava rata, koji su 2010. godine ekshumirani iz jezera Perućac. Ispraćaju tabuta, između ostalih, prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je kazao da očekuje dostojanstvenu dženazu u Višegradu, te dodao "da bi se trebalo suzdržati provokacija, poput onih u Vlasenici".


"Strašna stvar je napravljena, ubijali su i djecu... Danas ispraćamo 66 tabuta prema Višegradu...Na suđenju Ratku Mladiću imaćemo priliku da čujemo kako je ova zemlja prekrojena prije 20 godina, ko je pravio planove, kojim putem...Nadamo se da ćemo čuti punu istinu, te da će dio pravde biti zadovoljen", rekao je pedsjedavajući Izetbegović.
Prema protokolu, Medžlis Islamske zajednice (IZ) BiH dočekaće tabute na mezarju Stražište u 17.00 sati.

 

Organizacioni odbor za obilježavanje zločina nad Bošnjacima Višegrada upriličiće sutra, s početkom u 12.00 sati, otkrivanje spomen obilježja na mezarju Stražište.
Takođe, sutra će biti obilježena i 20. godišnjica genocida u Višegradu, a u rijeku Drinu sa ćuprije Mehmed - paše Sokolovića biće spušteno 3. 000 ruža u znak sjećanja na isto toliko stradalih Višegrađana.

 

Prevoz u Višegrad organizovan je na dan dženaze u Sarajevu, Ilidži, Hadžićima, Vogošći, Ilijašu, Visokom i Zenici.

 

U jezeru Perućac 2010. godine ekshumirani su posmrtni ostaci više od 200 osoba, najvećim dijelom žrtava genocida u Višegradu 1992. godine. Sa platoa ispred Gradskog groblja u Visokom obavljen je  ispraćaj ekshumiranih identificiranih tijela žrtava rata od 1992-1995.godine, koje su pronađene na lokalitetu jezera Peručac i žrtve ekshumirana prošle godine na mezarju Stražište u Višegradu.

 

U prosekturi Gradskog groblja Visoko  je identificirano 14 žrtava ekshumiranih iz jezera Perućac, i jedna žrtva ekshumirana prošle godine na mezarju Stražište u Višegradu, a među identificiranima je dvoje djece.  Sve osobe koje su identificirane su muškog spola starosne dobi od 13 do 38 godina, a do sada su identificirani Alem (Rizo) Parić, rođen 1979., Fahrudin (Sulejman) Zukić rođen 1976., Samid (Halid) Avdić rođen 1964., Hajrudin (Idriz) Avdić rođen 1961., Ahmedin (Ševko) Avdić rođen 1959., Mirsad (Osman) Atić rođen 1967., Sejdalija (Alija) Begić rođen 1961., Elvir (Idriz) Smajlović rođen 1974., Šukrija (Salih) Bumbulović rođen 1969., Šukrija (Arif) Osmanagić rođen 1955., Dahmo (Đulan) Alić rođen 1958., Mujo (Đulon) Alić rođen 1970., Ohran (Habib) Smajlović rođen 1961., Ređo (Rasim) Muminović rođen 1959., i Ahmo Kadrić.

 

Kako je planirano ukop žrtava obaviti će se u subotu, 26.maja, na mezarju «Stražište» u Višegradu.(Zeda)

 

foto: Dijana Muminović

 

ruzev2