08 Juni 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Maj 2012 22:48

Info: Dani dojenja

Kongres „DANI DOJENJA“ sa međunarodnim učešćem održava se 25. i 26. maja 2012. godine u hotelu Holywood u Sarajevu. Organizatori kongresa su Centar za majku i dijete „FENIX“ iz Sanskog Mosta, Cryo-Save vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija, udruženja DjeCa i Udruženje za unapređenje dojenja,koje je član IBFAN-a, regionalne mreže za podršku dojenja za Evropu. Prijatelj projekta je UNICEF, a pokrovitelj Federalno ministarstvo zdravstva. Održavanje Kongresa su podržali sponzori: Donat Mg, Bosnalijek dd i Violeta doo.

 

Dojenje je najbolja investicija u zdravlje djeteta, zdravlje majke, porodice, a time i cijele zajednice. Mnogima su poznate prednosti dojenja, ali nažalost jako često je dojenje uskraćeno i majkama i djeci. Rizici ne dojenja se odnose i na dijete (povećan rizik od više vrsta zaraznih, nezaraznih i hroničnih bolesti, neuhranjenosti, smrtnosti), i na majku (povećan rizik krvarenja nakon poroda, depresije, šećerne bolesti, reumatoidnog artritisa, osteoporoze, raka dojke i jajnika), i na cijelu zajednicu (povećanje troškova za porodicu, trošenje dodatnog vremena, povećani troškovi zdravstvene zaštite, učestali izostanci roditelja sa posla, negativna nacionalna bilanca, povećana proizvodnja otpada, električne energije sa posljedicama na okolinu). Upravo ovo su razlozi održavanja ovog Kongresa o dojenju, 25. i 26. maja 2012. godine u Sarajevu.

 

„Kongres će okupiti stručnjake ove oblasti iz Bosne i Hercegovine, te zemalja okruženja, Hrvatske i Slovenije, koje su učinile značajne napretke u poboljšanju potpore dojenju. Ciljevi kongresa su poboljšati praksu potpore dojenju u Bosni i Hercegovini, predstaviti primjere dobre prakse kod nas i u susjednim zemljama, te omogućiti pristup najnovijim saznanjima o laktaciji i dojenju. Ovim kongresom želimo skrenuti pažnju kako javnosti, tako i zdravstvenih radnika i vladinog sektora na važnost promocije dojenja i potpore cijeloj porodici, te nastojati povezati i umrežiti aktere u BiH koji rade na zaštiti i unapređenju dojenja. ”, izjavila je Adisa Hotić, direktorica Centra "Fenix".

 

Osim renomiranih domaćih i stranih predavača, na Kongresu koji se održava u hotelu Hollywood u Sarajevu, prisutno je preko 150 učesnika i učesnica iz svih dijelova BiH, liječnika svih specijalnosti, ginekologa, pedijatara, te medicinskih sestara akušerskog, pedijatrijskog i općeg profila.

 

Pedijatrica prim.dr. Mira Ademović, ispred Udruženja za unapređenje dojenja - člana IBFAN-a kaže da je problem ishrane dojenčadi i male djece još uvijek jedan od vodećih izazova sistema javnog zdravstva:

 

“Neodgovarajuća ishrana dojenčadi i male djece se smatra glavnom prijetnjom za socijalni i ekonomski razvoj i jednom od najozbiljnijih prepreka za postizanje i održavanje zdravlja. Osim toga, zdravlje i nutricioni status djeteta neodvojivo su vezani za zdravlje i nutricioni status majke, pa rješavanje pitanja dojenačke ishrane i ishrane male djece neizostavno uključuje i majke.

 

Udruženje DjeCa, čiji članovi neprestano rade na podršci trudnicama i dojiljama, ističu važnost direktne podrške majkama koje doje:

 

“Kongres "Dani dojenja" je prvi kongres o dojenju u našoj zemlji i jedan od ciljeva je promovisanje grupa neposredne podrške "majka-majci", te majki savjetnica koje pružaju podršku trudnicama i dojiljama. Smatramo da našom podrškom možemo doprinijeti zajedničkom cilju, povećanju stope dojene djece. Međusobnom podrškom, stručnom razmjenom iskustava i saradnjom na ovom Kongresu će se oformiti mreža svih organizacija koje rade na promociji i podršci dojenju u BiH. Mi kao majke savjetnice osim što pomažemo majkama, ohrabrujemo ih, također predstavljajamo svojevrsnu poveznicu majki sa zdravstvenim sistemom.“ izjavila je Anisa Džiho voditeljica projekta Dojenje je In; Udruženja DjeCa.

 

Podršku u podizanju svijesti o značaju dojenja kroz ovaj projekat dao je i Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, koja poduzima i realizuje niz aktivnosti kako bi što veći broj majki dobio informaciju o važnosti dojenja:

 

„Pored činjenice da mi svake godine organizujemo kongres o značaju matičnih ćelija i regenerativne medicine, uvijek smo spremni da pružimo podršku svim projektima koji imaju za cilj obezbijediti zdraviju i sretniju budućnost porodice. Dojenje smatramo jednim od najvažnijih procesa u postavljanju zdravih temelja za život djeteta i nastojimo da kroz svoje kontakte sa trudnicama uvijek naglasimo značaj dojenja. Za roditelje je najveća nagrada zdravlje njihove djece i saznanje da su iskoristili sve prilike koje su im se pružile da bi budućnost njihove djece bila što sigurnija. Zato mi nastojimo da svim roditeljima omogućimo pristup kvalitetnim informacijama, koje će im pomoći u važnim životnim situacijama i odlukama. Brojna istraživanja potvrdila su prisustvo matičnih ćelija u majčinom mlijeku, koje pomažu razvoj djeteta, a nedavno istraživanje na Univerzitetu Zapadne Australije budi nadu da bi se matične ćelije izdvojene iz majčinog mlijeka mogle koristiti za tretman raznih oboljenja. Cryo-Save pomno prati razvoj ovih istraživanja – mi smo uključeni u nekoliko istraživanja vezanih za upotrebu matičnih ćelija kod oboljenja poput multiple skleroze, cerebralne paralize, dijabetesa te srčanih oboljenja.“, izjavio je Vedran Mihajlović, izvršni direktor FAMILY-PLUS, ekskluzivnog i ovlaštenog partnera Cryo-Save-a u Bosni i Hercegovini.

 

DODATNE INFORMACIJE:

Pravilna ishrana predstavlja uslov za normalan rast i razvoj djeteta, a prirodna ishrana majčinim mlijekom predstavlja optimalan način ishrane dojenčadi i male djece. Prednosti majčinog mlijeka su mnogobrojne, a dojenje je jedan od presudnih faktora za dobro zdravlje djeteta i majke. Majčino mlijeko je najjednostavniji i najjeftiniji način ishrane i praktično je sterilan proizvod. Djeca hranjena majčinim mlijekom imaju brže emocionalno i socijalno sazrijevanje, a hemijski i kalorijski sastav majčinog mlijeka potpuno je prilagođen potrebama novorođenčeta i dojenčeta i osobinama njegovog gastrointestinalnog trakta, koji je fiziološki nezreo na rođenju, prije svega sluznica crijeva. Majčino mlijeko osigurava kompletno nutritivne potrebe u ishrani u prvih 6 mjeseci života dojenčadi, zatim pola od svih nutritivnih potreba u drugih 6 mjeseci života i jednu trećinu svih nutritivnih potreba u drugoj godini života dojenčeta.

 

Za dodatne informacije o Kongresu i njegovom značaju molimo da se obratite:

 

Centar Fenix
email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.