29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 Novembar 2011 14:24

Određen pritvor Emiru T. Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

tenzenicaZbog postojanja osnova sumnje da je 12.novembra 2011. godine, na raskrsnici kod poznatog zeničkog kafića „Ten“, pucanjem iz pištolja teško povrijedio dva lica, sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici Sonja Radošević osumnjičenom Emir Tabakoviću odredila je jednomjesečni pritvor.


Nakon izvršenja krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine osumnjičeni je napustio mjesto izvršenja, pa je sud utvrdio da bi puštanjem na slobodu mogao ponovo biti nedostupan organima gonjenja. Osim toga, osumnjičeni bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu uticajem na svjedoke,  jer svi očevici događaja još uvijek nisu saslušani, a zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se nalaze, oštećeni se kao svjedoci sada i ne mogu saslušati na okolnosti predmetnog događaja.

Za određivanje pritvora osumnjičenom ispunjen je i formalno pravni uslov jer je za navedeno krivično djelo zapriječena kazna zatvora do 10 godina. Materijalno pravni uslov za određivanje pritvora proizilazi otuda što postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti isto krivično djelo jer je ovo djelo posljedica ranije nerasčišćenih računa i razmirica osumnjičenog i njegovog brata sa jedne strane i oštećenih sa druge strane, a prema izvodu iz operativne evidencije proizilazi da je osumnjičeni evidentiran kao lice koje učestvuje u tuči i sklono je izazivanju opće opasnosti pucanjem iz vatrenog oružja.

Protiv rješenja o određivanju pritvora pritvoreni može izjaviti žalbu Krivičnom vijeću ovog suda u roku od 24 sata od časa prijema rješenja koja žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

Čitano 5584 puta Zadnji put promjenjen utorak, 15 Novembar 2011 15:12