29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 Decembar 2014 01:47

Za zenički sport dolaze bolji dani

Grad Zenica nikada u svojoj historiji nije imao više kvalitetnih sportskih objekata kao što je posljednjih šest-sedam godina, a ako se tome doda da su neki od objekata svojim kvalitetom već uspjeli se nametnuti kao mjera za sportski doživljaj onda dobijemo jasnu formulu za uspjeh. Uspjeh grada Zenice je da se već danas pominje kao brendirano ime u svijetu sporta, da je stvorio originalno mjesto na kojem se rađaju, nastupaju i igraju brojni sportisti u nekoliko sportskih grana i disciplina.

 

 „Gnijezdo Zmajeva" omogućilo je da se najbolja fudbalska reprezentacija vine u sami vrh svjetskog sporta i odleti do Brazila, Sportski park Kamberovića polja pored sjajnih atletičara i ragbijaša učinio je da jedan fudbalski i ragbi stadion, legendarno „Bilino polje", pored zapada istoka, juga i sjevera, dobije i svoju petu stranu. Kada je malo mjesta i kada nedostaje stolica u „Gnijezdu Zmajeva" samo stotinjak metara dalje „otvara se peta strana sportskog svijeta", 'velika' Fan zona za dodatnih dvadeset hiljada sportskih fanova.

 

Ugostila je Zenica i bh. košarkaške zmajeve, jednu grupu mladih rukometaša na Svjetskom rukometnom prvenstvu, tri Evropska prvenstva za ragbijašice, ima svoj atletski miting, ima, ima..., sve uslove za vrhunski sport. Potrudila je da se izgradi moderan trening kamp NFS BiH, da ima svoju Bowling ligu, uslove za održavanje prvenstava u bilijaru, streljaštvu, skijanju, održavanje takmičenja za invalidski sport i napokon ima odlične sportaše.

 

Zeničke zvijezde

 

Atletske evropske zvijezde Hamzu Alića, Dejana Mileusnića, Amela Tuku, Mesuda Pezera, Sanelu Redžić, Kanitu Bilić, Zikreta Skomorca, zatim Aidu Kalušić, Ivana Opačka, Armina Avdibegovića, Marina Popovića, Igora Laikerta, sestre Kovačević, Sumeju Bektaš, ragbijaše, karatiste, strijelce, plivače, male vaterpoliste, škole i školice sporta i sportova. Odakle izvire jedna takva sportska energija pitali smo gradonačelnika Husejina Smajlovića?

 

- Oduvijek je Zenica imala svoju sportsku snagu, odlične sportiste i talentovanu djecu za sport. Posljednjih godina vidjeli smo da imamo potencijala u našoj talentovanoj mladoj generaciji i nastojali smo koliko je bilo moguće da izgradimo i popravimo što veći broj sportskih objekata i poligona, ali imamo mi puno i poligona u seoskim, prigradskim i gradskim sredinama, to nam je baza za kvalitetan sport.

 

Puno toga smo uradili, ali još uvijek nismo zadovoljni sa uslovima u svim sredinama, ima još puno toga da se uradi, ali ne može se sve u jednom trenutku napraviti i uraditi - kaže Smajlović.

 

Njegova razmišljanja su da sada treba malo više ulagati u vrhunski sport i stvarati vrhunske ekipe i pojedince, koji će donositi titule, koji će osvajati medalje, koji će nas predstavljati na velikim takmičenjima u svijetu i kod kuće.

 

- Puno toga smo do sada uradili na sportskoj infrastrukturi, na poboljšanju uslova za trening i takmičenja. Ovaj grad je dao sve i sebe da stvori uslove za igranje utakmica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u muškoj i ženskoj konkurenciji, uspjeli smo u našem htijenju, ali su uspjeli i naši fudbaleri, kao i naše fudbalerke, iako je to malo manje promovirano.

 

Svaki građanin Zenice ima pravo da se ponosi onim koliko je doprinio u stvaranju uslova i pobjedničke atmosfere. Svako dijete zna šta znači biti dobar sportista, zna koliko je važno imati dobre uslove za trening i pobjeđivati. Grad Zenica je zahvaljujući svojim sportistima i nastupima bh sportaša u ovom okruženju postala istinski sportski brend i to je veliki uspjeh ove sredine - dodao je gradonačelnik.

 

Podigao se kvalitet sporta

 

Nije baš svima po volji što se više ulagalo u gradnju i obnovu sportskih objekata, neki su zato da se više daje klubovima?

 

- Sredstva koja su uložena u sportske objekte su uvijek korisna i danas vrijede još više. Da smo tolika sredstva dali klubovima i pojedincima danas ne bismo imali puno. Moguće je da bismo imali koju titulu više, ali najveći dio novca bi se 'ispario' ulaganjem u sportiste, koji su dovođeni sa strane.

 

Danas imamo osnovu da stvaramo kvalitetne sportiste iz svojih redova, evo primjer su atletičari, koji su uspjeli da i pored nedostatka novaca naprave sjajne rezultate, jer imaju odlične uslove za trening. Podigao se kvalitet ženske košarke, koje osvajaju titule, rukometni sport je dobio potpuno novu dimenziju, imamo dva takmičarska kluba što do sada nije bilo, odbojka kreće novim putem, ragbijaši su ponovno sjajni na evropskoj sceni, stoni tenis je u bh.vrhu, i ima još puno dobrih primjera koji sportski napreduju.

 

Treba znati da je grad Zenica strahovito puno izgubio u ratnim dešavanjima, otišao je veliki broj sportista, trenera, sportskih radnika, i trebalo je vremena da narastu djeca, novi sportisti. Sve to treba finansirati, a ratna dešavanja su uništila i privredu u gradu. Ljudi nemaju za osnovne stvari u životu, a neki bi dovodili sportaše, trošili velika budžetska sredstva i na kraju ništa - pojeo vuk magarca. Ne može tako, promijenio se sistem u društvu, promijenimo i navike rada u nekim klubovima - obrazlaže neke odluke Smajlović.