23 Juni 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Novembar 2014 01:26

Saradnja vaterpolista CG i BIH

Vaterpolo i plivački savez Crne Gore i Vaterpolo savez Bosne i Hercegovine potpisali su u Sarajevu protokol o saradnji. Kada je u pitanju vaterpolo radi se o trofejnom sportu kod naših jugoistočnih susjeda. Naime, njihove i nacionalna seniorska i omladinska selekcija bile su prvaci Evrope, a također su imali ekipu koja je postala klupski prvak Starog kontinenta.

 

Predviđeno je davanje stručne pomoći našem Savezu u vidu slanja vrhunskog vaterpolo trenera u decembru na period od godinu dana koji će biti stacioniran u Sarajevu. Njegov zadatak biće formiranje bh. reprezentativnih selekcija, edukacija trenera, kao svih osoba koje će biti vezane na bilo koji način za vraterpolo. Boravak trenera finansijski je osigurao VPSCG preko Elektroprivrede Crne Gore, a njegov smještaj i ishranu firma Energoinvest (na inicijativu direktora Enesa Čengića) i VSBiH. Takođe je predviđen dolazak i trenera golmana, kondicionih trenera i ostalih stručnih ljudi koji bi boravili određeni period u BiH i radili sa mladim vaterpolistima.

 

Protokol su parafirali u ime VPSCG Petar Porobić, direktor Saveza i u ime VSBiH Ivan Lakić, predsjednik Saveza. Ceremoniji su prisustvovali ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović, dogradonačelnik Sarajeva dr. Ranko Čović, član UO VPSCG Ruždija Tuzović, predsjednik Stručnog savjeta za plivanje u VPSCG Mladen Klikovac, predstavnici Energoinvesta DD Sarajevo Zlatan Fazlagić i Mehmed Koldžo te svi članovi UO VSBiH Slobodan Grahovac, Emir Tahmiščija, Miloš Radić, Zdenko Zadro, Hazim Čatak i Mirza Dajić te generalni sekretar Saveza Vahidin Husić.

 

„Predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Srđan Kovačević dao je jednu inicijativu koja se temelji na nekoj privrednoj saradnji koja postoji između Energoinvesta i Elektroprivrede Crne Gore i mi smo onda ušli u razgovore i predložili da na taj način ostvarimo saradnju koja bi se manifestovala da mi jedan period šaljemo trenere da bi na neki način podstakli rad. Tu smo i na raspolaganju u svim nekim organizacionim poslovima u kojim možemo da pomognemo. Ja sam određen da vodim taj projekat sa naše strane. Manje-više znam sve probleme na koje mogu naići u tom razvoju jer znam probleme koje i crnogorski savez ima. Neka pitanja znam i kako treba riješiti“, kazao je.Porobić.

 

On je dodao da je Crna Gora prošla sve faze u razvoju te da se mora  stvoriti prostor za rad treneru koji bude došao u Sarajevo da radi. Bitno je da se, veli, organizuje takmičenje, a iz toga ide sljedeća faza kada se formira neka nacionalna selekcija koja bi se vremenom osposobila da može da igra na nekom većem međunarodnom takmičenju.

 

Ivan Lakić, predsjednik VSBiH je istakao kako VPSCG može na ovaj način pomoći razvoj vaterpolo sporta u BiH.

 

„Vaterpolo savez Crne gore je takođe počeo iz početka i kroz nekoliko godina su stvorili evropskog prvaka. Imaju iskustvo, imaju rezultate, nadam se da ćče to prenijeti na organizaciju vaterpolo igre u BiH i da ćemo iz ove suradnje izvući neke pozitivne pomake u razvoju ovog sporta u našoj zemlji“, rekao je Lakić.

 

Slobodan Grahovac, potpredsjednik VSBiH je naglasio kako je Petar Porobić, predstavnik VPSCG čovjek od kojeg se ima šta naučiti. Suština u tome je da se postavi sistem, a Porobić je čovjek koji hoće i može pomoći u tome. Ostaje da klubovi iz BiH sarađuju sa VSBiH i VPSCG, da iskoriste stručnost tih trenera koji će doći i učestvuju u takmičenjima koje priređuje VSBiH. 

                                                                                   

Regionalna liga        

„Regionalna liga na neki način je spasila kvalitet vaterpola u Crnoj Gori. Vidim šansu Bosne i Hercegovine da sa jednim svojim klubom ili selekcijom uđe u takmičenje A2 regionalne lige. Pismo namjere sa takvim ciljem kada VSBiH bude zreo mislim da će naići na dobroi mišlčjenje, i da će svi savezi u regionu to podržati“, kazao je Petar Porobić.