28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Avgust 2014 04:23

Uspjeh Amela Tuke na EP U Cirihu

Povodom nastupa bh. atletičara na Evropskom prvenstvu u atletici, u Cirihu, na otvorenom, danas je u press centru Arene u Zenici održana press konferencija. Prisutnim su se obratili: Suad Kaknjo, predsjednik AS BIH i predsjednik AK Zenica, Amel Tuka, reprezentativac i bh. rekorder na 800 m, Mišo Pedalo, generalni sekretar AS BIH, te Mehmed Skender, trener i vođa puta u Cirihu.


Ovaj press je organizovan u čast najuspješnijeg bh. atletičara na proteklom Evropskom prvenstvu na otvorenom u Cirihu (Švajcarska), osamstometraša Amela Tuk, a organizator pressa bio je Atletski savez BiH.
Naime, kao što je poznato, Amel Tuka osvojio je 6. mjesto u finalnoj trci Evropskog prvenstva na 800 metara. Amel je 800 metara istrčao u vremenu 1:46,12 što je njegov novi lični i rekord Bosne i Hercegovine!
Dosadašnji rekord Amela Tuke i Bosne i Hercegovine na 800 metara iznosio je 1:46,29, a Amel ga je postavio prije više od godinu dana na Evropskom prvenstvu u Tampereu za mlađe seniore.
Ovom press  konferencijom odato je priznanje gradu Zenici i istoimenom klubu, koji su i najzaslužniji za njegov sportski uspon i plasman na 6. mjesto u Cirihu trke na 800 metara, s čime je i postao najuspješniji bh. atletičar na evropskim prvenstvima na otvorenom poslije rata.

Predsjednik AS BiH Suad Kaknjo i generalni sekretar Mišo Pedalo istakli su da nemaju pomoći od države, a da atletski klubovi plaćaju pripreme za svoje sportiste.
Zato Kaknjo, kako je kazao, ne smatra da smo bili zastupljeni s tako malom ekipom u Cirihu. Uostalom, bila je i najbrojnija nakon rata: bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić, bacač koplja Dejan Mileusnić, te atletičar na 800 m, Amel Tuka, a vođa puta i trener Mehmed Skender.
„Očekivali smo da bi mogli imati jednog od bacača kugle u finalu, ali to se nije desilo. S ovim što je Amel uradio, mi, u AS BiH, smo prezadovoljni“- kazao je, pored ostalog, Kaknjo.    

Evo šta je kazao i naš rekorder, Amel Tuka:
„Vidjeli ste šta se desilo. Otišao sam jako spreman, a i trener mi je ulio veliko samopouzdanje“ - ističe Tuka, koji se zahvalio svima koji su mu, kako iz kluba, tako i općina Zenica (načelnik Husejin Smajlović) i Kakanj (načelnik Nermin Mandra), pomogli.
Sportski i ljudski uzor mu je, kako je istakao, kolega Hamza Alić.
Na početku priprema za ovu sezonu bio je maksimalno posvećen treninzima, no nije sve išlo kako treba:
„Imao sam povredu pokosnice, zbog čega sam pauzirao mjesec dana. Bio sam i van staze i van stroja. Jedva sam i hodao. Zahvaljujući dr. Faruku Hodžiću, nakon samo dva dana poslije tretmana, počeo sam normalno trenirati“ - ističe Tuka, koji je ušao u dobru formu prije samog EP-a, što je i bio glavni cilj pripremajući se u Veroni (Italija) pod palicom trenera Đanija Gidinija.
„Obećavam da ću nastaviti dobro trenirati. Ovo mi je samo dodatni motiv, a i ranije sam rekao da moje vrijeme tek dolazi. Tek sam se i formirao kao atletičar i sportista. Neću dozvoliti da me uspjeh, ako ga možemo i nazvati uspjehom, poremeti. Neću dozvoliti da se opustim, jer atletika ne trpi opuštanja“ - ističe Tuka, te najavljuje i da već sutra putuje na miting u Amsterdam. Vraća se opet u Veronu, gdje će nastaviti pripreme za popularni „Hanžekovičev memorijal“u Zagrebu.
„U Amsterdamu želim ići ispod 1:46,00! Osjetim da mogu, u dobroj sam formi i ako trka bude takva, želja mi je iskoristiti ovaj trenutak i napraviti novi iskorak“- kaže Tuka.

Tuka je priznao kako nije znao da su njegovi nastupi u Cirihu toliko dobro praćeni i prihvaćeni u BiH.
„Drago mi je što sam obradovao svoje sugrađane u Zenici i Kaknju, sve Bosance i Hercegovce. Stvarno sam bio jedan ponosni Bosanac, jer kada vidite da ste obradovali toliki broj ljudi onda budete jako ponosni“ - zaključuje Amel Tuka.