23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 07 Maj 2014 22:31

Mostovi prijateljstva i BALMED

Potpisan memorandum o saradnji sa turskom nevladinom organizacijom BALMED - Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica nastavlja sa uspostavljanjem novih prijateljstava i partnerskih veza. Svojim aktivnostima i entuzijazmom, privukli smo pažnju nevladinih organizacija iz Republike Turske. Asocijacija Mostovi Prijateljstva je potpisala memorandum o saradnji sa nevladinom organizacijom BALMED-Centar za civilizaciju Balkana iz Republike Turske. Potpisnik u ime BALMED-a bio je Süleyman Mert HANGÜN veliki prijatelj BiH.


Potpisivanje memoranduma o saradnji je prvi korak prema realizaciji zajedničkih projekata na polju kulture, historije, edukacije, umjetnosti i sl. Prijateljstvo i saradnja između naših organizacija imaju za cilj realizaciju osnovne misije Asocijacije Mostova Prijateljstva i BALMED-a a to je jačanje mostova prijateljstva između dvije prijateljske i bratske države, BiH i Republike Turske.

 

Balmed je osnovan 2007. godine u Istanbulu na inicijativu akademskih djelatnika, ljudi iz poslovnog i diplomatskog sektora, advokata. Direktor Balmed-a je dr. Halit Eren koji je ujedno i direktor IRCIC-e (Centar za istraživanje islamske historije, umjetnosti i kulture pri OIC-u). Balmed je turska nevladina organizacija sa sjedištem u Istanbulu i dva predstavništva u Sarajevu i Prištini. Misija Balmed-a je razvijanje kulturnih, historijskih i obrazovnih veza između Turske i balkanskih zemalja i jačanje saradnje među ovim zemljama.Misija BALMED-a je zasnovana na principima jednakosti, razumjevanja i transparentnosti prema svim nacijama na Balkanu. Uže područje interesovanja i djelovanja su kultura, historija i civilizacija Balkana. Svoje ciljeve BALMED realizira putem stipendiranja studenata, podrškom bibliotekama, zatim podrškom istraživačima za studijska putovanja, objavljivanjem radova i sl. Predstavništvo u Sarajevu je registrovano 2008. a u Prištini 2009. godine. 

 

BALMED svake godine stipendira određen broj studenata u zavisnosti od raspoloživog budžeta, prosječno 65 studenata godišnje. Stipendisti su studenti na različitim fakultetima širom Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj stipendiranja je davanje doprinosa u sprečavanju odlaska mladih iz zemlje i razvijanje ljudskih kapaciteta generacija koje dolaze. Shodno tome, kriterije za stipendiranje smo koncipirali na način da se, uslovno rečeno, blago favoriziraju studenti posvećeni volontiranju, ulaganju u razvoj društvene zajednice, studenti koji pokazuju interesovanje za situaciju u zemlji i društvu i koji, jednostavno rečeno, rade nešto na tom planu.   

 

BALMED je u prethodnih šest godina organizirao šest ekskurzija u Tursku, posljednje tri u februaru i martu ove godine, a uz podršku organizacija partnera iz Turske. Primarni cilj ovih putovanja je da studenti bolje upoznaju Tursku. Važno je naglasiti da BALMED sve svoje aktivnosti gleda kao investiciju za Bosnu i Hercegovinu. U prethodnih šest godina BALMED je kroz projekte i aktivnosti uložio preko milion maraka, veći dio toga za stipendije i obrazovne programe. 

 

Press služba Mostova Prijateljstva