19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Mart 2014 02:48

Čelik čeka odluke Vlade

Nogometaši Čelika bilježe odlične igre nakon višegodišnje 'suše' i naprosto se ne uklapaju u opću svakodnevnicu s iščekivanjem "bosanskog proljeća", koje se može očekivati i u sportskim vodama.

 

Na "Bilinom polju" već mjesecima, od 2. novembra, ne znaju za poraze u prvenstvenim i kup nadmetanjima, na veliku radost navijača i ljubitelja nogometa. Sigurno osmo mjesto i solidna prvenstvena bodovna zaliha, za sada, kazuju da se u Čeliku ne trebaju, niti danas, odreći brojnih i višegodišnjih obećanja datih navijačima na početku svake sezona, o "igranju u Evropi". 

 

Nogometni klub Čelik zaista ima priliku da se nađe među kandidatima za igranje u nekom od evropskih takmičenja, jer povoljan raspored utakmica do kraja prevenstvene utrka obećava da se možda može plasirati među prva četiri kluba na tabeli ili vizirati sportske pasoše osvajanjem kup nadmetanja. Jedina poteškoća koja ponovno može ražalostiti Čelikove navijače jest neovjerena licenca za igranje u Evropi. 

 

Dugovanja kluba, koja imaju i drugi nogometni kolektivi, godinama predstavljaju za Čelik uteg koji ih prije vuče bh. nižerazrednim takmičenjima, nego prelasku državne granice. Sada je sve u rukama federalnih parlamentaraca, pred kojima je prijedlog novog zakona kojim će se sportski klubovi i udruženja dovesti u povoljniji položaj kada su u pitanju dugovanja što su se razvukla još od ratnih vremena na ovom području. U slučaju da parlamentarci budu brzi u dizanju ruku "ZA" ovaj zakon, u bh. sportu bi se desio nevjerovatan sportski napredak. 

 

Protesti, koji se već više o mjesec dana svakodnevno održavaju u gradu čelika, samo su u jednom slučaju i to na početku pokazali da nezadovoljstva građana ima i prema radu sportskih klubova. Neka manja oštećenja objekta stadiona "Bilino polje" pokazala su da smo, na sportskom polju, blizu zida od kojeg se više ne može naprijed. Svjesni su toga i u Nogometnom klubu Čelik, u kojem se puno očekuje od usvajanja novog zakona, i koji kažu da su spremni ispuniti sve uvjete ukoliko se predloženi zakon usvoji u Parlamentu FBiH. Njihova šansa za istinski povratak u vrh bh. nogometa je upravo takav zakon, koji će osim njima donijeti i olakšanje brojnim drugim sportskim klubovima i udruženjima. 

 

U Čelikovoj administraciji vjeruju da ne bi trebalo biti problema s usvajanjem ovog zakona, koji je Federalna vlada, nakon brojnih konsultacija s pravnim i finansijskim ekspertima, prihvatila i uputila u Parlament Federacija BiH na usvajanje.