26 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 22 Januar 2014 20:23

Zmajevi ne dolaze u Gnijezdo

Iako im je od septembra prošle godine na raspolaganju, fudbaleri BiH pripreme ni za Svjetsko prvenstvo neće obaviti u “zmajevom gnijezdu”, kako popularno zovu savremeni Trening centar u Zenici.

 

Umjesto u modernom objektu koji ima sve prateće sadržaje, u čiju su izgradnju UEFA i FIFA uložili približno deset miliona KM, izabranici selektora Safeta Sušića ostaće u hotelu na Ilidži te trenirati na terenima oronulog stadiona u Hrasnici i tek za nijansu bolje “Grbavice”, pišu Nezavisne novine.

 

Na dva terena u Zenici do sada praktično niko od A reprezentativaca nikada nije istrčao. Među rijetkim igračima koji su objekat uopšte posjetili su kapiten Emir Spahić i Senad Lulić, koji su bili prisutni kada je Mišel Platini zajedno sa predsjednikom N/FS BiH Elvedinom Begićem svečano otvorio Trening centar.

 

-Sačinjenim planom, pripreme za Mundijal planirane su tek u maju i biće obavljene u BiH. Odluka stručnog štaba i reprezentativaca je da ne žele mijenjati lokaciju na Ilidži. Obrazložili su to zbog dobrih uslova koje imaju, ali i tradicije, jer su upravo pripremajući se na Ilidži izborili plasman na Mundijal, objasnio je Jamin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

 

Do nastupa u Brazilu, gdje će im protivnici u grupi biti Argentina, Nigerija i Iran, najbolji bh. fudbaleri odigraće ukupno tri kontrolne utakmice. Prva je dogovorena 5. marta u austrijskom Inzbruku protiv Egipta. Okupljanje je zakazano dva dana ranije u gradu u kojem se igra meč, a “faraoni” će praktično glumiti Nigeriju. Naredno okupljanje popularni Pape planira 15. maja u Sarajevu, što će biti i počatak zvaničnih priprema za debitantski nastup na najvećoj fudbalskoj smotri. Nakon 12 dana treniranja u Hrasnici i na “Grbavici”, ekipa će 27. maja otputovati na mini-turneju u Sjedinjene Američke Države. Tada će 30. maja, vjerovatno u Čikagu, odmjeriti sange sa Meksikom, dok je za 3. jun u opciji meč protiv Čilea i Obale Slonovače. Inače, osim neophodnog uigravanja ekipe, pripremni susreti donijeće i finansijsku dobit bh. kući fudbala.

 

-Savez će od svake test utakmice ostvariti određeni prihod. Još je rano govoriti o konkretnoj zaradi, jer se odredbe još usaglašavaju, rekao je Baković za Nezavisne novine.

 

2 terena pod reflektorima, jedan sa prirodnom i drugi sa umjetnom podlogom, ima Trening centar u Zenici

24 dvokrevetne, moderno opremljene sobe omogućavaju igračima potpunu izolaciju i potrebni mir tokom priprema

3.300 sjedećih mjesta imaju tribine ovog centra u Zenici, ispod kojih su restoran, kuhinja, sala za sastanke, moderne svlačionice, fitnes centar, vešeraj

 

POGLEDAJ OVDJE foto galeriju Centra u Crkvicama

 https://www.facebook.com/media/set/?set=a.564385046986167.1073742070.122203817870961&type=3 

 

 

 

 

 

 

...NN http://www.nezavisne.com/sport/fudbal/Zmajevi-nece-u-gnijezdo-227457.html