19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 01 Oktobar 2013 23:09

Savić gledao Čelik-Vogošća

Večeras je u zeničkoj Areni (u 20 h) odigrana prijateljska košarkaška utakmica između A1 ligaša, OKK Čelik i KK Vogošće, koja je u prošloj sezoni osvojila 11.mjesto u prvenstvu Lige 12 BiH. U zanimljivoj i borbenoj utakmici bolji su bili Zeničani, koji su ostvarili zasluženu pobjedu od 68:57, javili su nam iz OKK Čelik. Najbolji strijelci u OKK Čelik su bili: Ivan Opačak (13), Dino Begagić i Arijan Radan po 12 poena. Trener Nedžad Hodžić je dao priliku svim igračima da zaigraju u ovoj utakmici. Gost na večerašnjoj utakmici je bio bivši igrač Čelika, legendarni Zoran Savić, koji je propratio utakmicu do kraja.

 

Evo kraće biografije Zorana Savića: 

"Zoran Savić je rođen 18. novembra 1966. godine u Zenici. Jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaša sa čak 18 reprezentativnih i klupskih trofeja. Pouzdani centar, koji se uvek podređivao timu. Standardni član reprezentacije tokom 90-ih. Osvojio je pet medalja sa reprezentacijom: zlato (SP 90, EP 91, EP 95, EP 97), srebro (OI 96). Četiri titule klupskog prvaka Evrope (tri sa Jugoplastikom, jedna sa Kinderom). Bio je MVP Final Four-a Evrolige 1998. Osvajač evropskog Kupa Koraća (PAOK), šest nacionalnih prvenstava (Jugoplastika, Kinder Bolonja, Barselona) i tri nacionalna kupa".

 

Dio iz intervjua datog 2010. godine, Damiru Vučku (Zenica-online): "Zoran Savić-veliki momak iz Blatuše:

Mnogi i dan danas znaju reći da si ti najzaslužniji što je KK “Čelik” izborio mjesto u, po mnogima, najboljoj amaterskoj ligi na svijetu svih vremena, bivšoj Jugoslavenskoj prvoj ligi. Kakva su tvoja sjećanja na Košarkaški klub “Čelik”?

Sjećanja vezana za Čelik su mi stvarno najljepša moguća. Igrao sam u jednom periodu zeničke košarke u kome smo postavljali osnove kluba. Radilo se sa malo novca, ali entuzijazam je bio kao da igramo Euroligu. Ne postoji mjesto u Bosni u kome nisam igrao, da li za juniore, da li za prvi tim ili Čapljinu. Za juniore smo igrali zonsku ligu tzv. Fildžan ligu iz koje nismo mogli ispasti. Sa prvim timom smo godinama igrali regionalnu ligu preko ljeta a preko zime republičku. Poslije se klub profesionalizovao i dolaskom Koste Jankova, uz dobar stručni rad, postao jedan od najpersektivnijih klubova u republici".


E. Imamović za Zenicablog