29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Maj 2013 16:46

Zeničani ubjedljivi u Splitu

 Veliki broj bh. atletičara je nastupio na Međunarodnom atletskom mitingu u Splitu u organizaciji ASK Split. Najuspješniji od naših klubova su bili takmičari iz AK Zenice, što se svakako i očekivalo. 

 

Norme za Evropsko juniorsko prvenstvo potvrdio je Mesud Pezer. Pezer je u disciplini bacanje diska bacio 55,40m i zauzeo 2.poziciju. Pezer bi na prvenstvu Evrope trebao izboriti plasman u finale diska. U bacanju kugle je Pezer bacio 20.02m što je bilo dovoljno za prvu poziciju danas, te za drugi rezultat u Evropi ove godine među juniorima. Pezer je jedan od favorita za zlato na EP u bacanju kugle. Njegov klupski kolega Amel Tuka je nakon 400m izborio i normu za EP U23 i na 800m. Tuka je  trčao 1:48.60 što je među pet najboljih evropskih rezultata u konkurenciji do 23.godine. 

 

Još nekoliko Zeničana su zabilježili dobre rezultate. Sedamnaestogodišnji Semir Avdić je utrku na 400m završio sa sjajnim vremenom 51,15 i osvojio drugu poziciju. U utrci u kojoj je slavio Tuka treću poziciju sa vremenom 1:54,98 osvojio Abedin Mujezinović. Dejan Mileusnić  nije bio raspoložen za neki bolji rezultat, te je bacio 72,97m što je bilo dovoljno za treću poziciju na mitingu.

 

Atletičar Borca Sait Huseinbašić je u utrci na 200m sa vremenom 21,89 zauzeo treću poziciju, dok je na 100m bio peti. Njegov klupski kolega iskusni Zlatan Šeranić je u bacanju kugle sa rezultatom 15,21m zauzeo treću poziciju daleko iza Mulabegovića i Premerua. Mlada bacačica diska Stefani Vukajlović iz Borca je bila najbolja u konkurenciji mlađih juniorki sa rezultatom 53,30m. Nastupile su i ekipe AK Sarajevo (najbolji rezultat 4.pozicija Azre Hannah Boydel), te Slobode Tehnograda(5.pozicija Jane Horozić).

 

Zanimljivo je da su u takmičenju u skoku u vis nastupile tri naše mlade i perspektivne takmičarke. Četrnaestogodišnja Lamija Pašalić iz AK Zenica je sa preskočenih 1.68 zauzela petu poziciju. Pet godina starija Marija Tomić iz Brotnja je bila sedma, a posljednju poziciju je zauzela sedamnaestogodišnja Almedina Jašarević, također iz AK Zenica.

 

FB-Olimpijci iz BIH