13 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Decembar 2014 17:52

Amel Tuka

Iza bosanskohercegovačkog atletičara, srednjoprugaša Amela Tuke najuspješnija je godina u njegovoj karijeri. 

 

Tuka je sportsku javnost u BiH u godini na izmaku više puta obradovao obaranjem državnog rekorda na 800 metara, a rezultat karijere ostvario je na Evropskom prvenstvu u Cirihu.

 

- Ova je bila moja najuspješnija sezona i pokazala je da sam u fazi velikog napretka. Na početku sam imao malih problema s povredom, te nastupio na Kupu Evrope, gdje sam bio prvi. Poslije toga sam u Sloveniji ispunio normu za Evropsko prvenstvo u Cirihu, za koje sam imao odlične pripreme u Veroni. A da sam dobro radio pokazao je rezultat na Grand prix u Madridu, gdje sam istrčao najbolji rezultat sezone - kazao je Tuka za Agenciju FENA. 

 

Evropsko prvenstvo donijelo mu je rezultat o kojem je do tada mogao sanjati. Plasirao se u finale i u konkurenciji najboljih 800-metraša Starog kontinenta osvojio šesto mjesto.  

 

- Da mi je neko ranije rekao da se to može desiti ne bih mu vjerovao. Uspješno sam prošao kvalifikacije i polufinale, a u ciriškom finalu sam istrčao državni rekord i ispunio B-normu za olimpijadu i sve se promijenilo. Sada moram nastaviti trenirati još jače, da nastavim u ovom kontinuitetu dobrih rezultata - skromno opisuje svoje velike rezultate Amel Tuka. 

 

Jedan od najzaslužnijih za uspjehe mladog atletičara je italijanski trener Gianni Ghidini, koji iza sebe ima značajne rezultate s italijanskim srednjoprugašima. 

 

- Trenutno radim sa zaista velikim stručnjakom, kojem u potpunosti vjerujem i slušam njegove savjete. Sve je koncentrisano samo na treninge, tako da u toj pozitivnoj atmosferi i boljim uslovima imam veću želju za uspjehom - kazao je Tuka. 

 

Slični ili još bolji rezultati od njega se očekuju i naredne sezone.

 

- Prvo ću na pripreme u Italiju i onda ću probati prvi put trčati u dvorani na zimskom prvenstvu Evrope u Pragu. Januarske pripreme su planirane na Siciliji zajedno sa ostalim italijanskim atletičarima na čemu sam im zahvalan. Ne mogu da kažem šta očekujem, jer je puno drugačije trčati u dvorani nego na otvorenoj stazi, ali cilj mi je da uđem u finale prvenstva - navodi mladi bh. atletičar i dodaje da mu je glavni cilj svjetsko prvenstvo u Pekingu. 

 

- Moj glavni cilj je svjetsko prvenstvo u Pekingu krajem jula, gdje ću prvi put trčati s trenutno najboljim svjetskim atletičarima svijeta, tako da ću tamo ići da napravim što bolji rezultat. Ako trke budu taktičke onda imam i šansu da uđem u polufinale, jer to je veliko takmičenje i san svih atletičara. Samo su olimpijske igre veće od svjetskih prvenstava - ističe svoje planove Amel Tuka, državni rekorder BiH na 800 metara.