18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 Juli 2012 14:58

Mekić predvodio BIH na OI

Na Olimpijskom stadionu u Londonu pred više od 70.000 gledalaca obavljena je svečana ceremonija otvaranja jubilarnih 30. ljetnjih Olimpijskih igara. Šestočlani olimpijski tim Bosne i Hercegovine izašao je na Olimpijski stadion u Londonu, predvođeni Amelom Mekićem u čijim se rukama viorila zastava države Bosne i Hercegovine. Sportisti ulaze na stadion uz taktove pjesme "Survival", koju je poznata britanska grupa Muse komponovala upravo za Olimpijske igre. Spektakularan program obuhvata razvoj Velike Britanije, a ceremonija je počela pod nazivom "Ostrva čuda", a režirao ju je reditelj nagrađen Oskarom Danny Boyle.


BiH će u Londonu predstavljati: Lusija Kimani (maraton), Amel Mekić (džudo), Kemal Mešić (bacanje kugle), koji su ispunili A norme, te Nedžad Fazlija (streljaštvo), Ivana Ninković i Ensar Hajder (plivanje). S njima su put Velike Britanije otišli treneri: Branislav Crnogorac, Siniša Marčetić, Fuad Mešić, Esad Mavrić i Muhamed Smajlefendić. Naša zemlja od osamostaljenja još nije osvojila olimpijsku medalju, ali za nadati se da ćemo tu negativnu tradiciju ovaj put prekinuti.

 

U iščekivanju sinoćnje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, naši sportisti jučer su odrađivali uobičajene treninge, pripremajući se za svoje nastupe.   Prva od šestero naših sportista u Londonu na borilište će izaći plivačica Ivana Ninković. Sedamnaestogodišnja Trebinjka nastupit će sutra ujutro u kvalifikacijama na 100 metara prsno.

 

Žrijebom je svrstana u prvu od šest utrku, koju bi, prema svom najboljem rezultatu (1:11,19), trebala dobiti. Ipak, teško je očekivati da se plasira u polufinale, jer 40 od 47 prijavljenih plivačica ima bolje vrijeme od nje. U ponedjeljak će se u svojoj prvoj od tri prijavljene discipline - gađanju zračnom puškom sa 10 metara - takmičiti Nedžad Fazlija, dok će dan poslije nastupiti i naš najveći adut, evropski prvak u džudu Amel Mekić. Žrijeb mu i nije bio naklonjen, jer je za protivnika u prvom kolu dobio Južnokorejca Huanga Hi-tae, trenutno petoplasiranog na svjetskoj rang-listi u kategoriji do 100 kilograma.

 

- Žrijeb je bio nezgodan iz prostog razloga što je Huan postavljen kao osmi nosilac u turnirskom kosturu od 32 borca. Ipak, Amel je spreman, dobro se osjeća i, ako izvuče ono najbolje od sebe, može proći u drugo kolo - kaže za "Avaz" iz Londona Mekićev trener Branislav Crnogorac. S Huangom se Mekić nikada nije borio, ali zato jeste s Ukrajincem Artemom Blošenkom, vjerovatnim protivnikom u drugom kolu ukoliko prođe Korejca.

 

- Blošenko ga je dobio prije nekoliko godina, neugodan je zato što ima lijevi gard, koji Amelu ne odgovara. No, s obzirom na to da na Olimpijskim igrama nema slabih, žrijeb i nije mogao biti mnogo lakši - dodaje Crnogorac.

Dnevni avaz/