19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 20 Oktobar 2014 21:24

Ko su budući zastupnici u ZDK

Navodimo preliminarne, nekompletne i još uvijek nezvanične podatke o imenima budućih zastupnika u Skupštini ZDK. Podaci su na osnovu trenutnih rezultata, koji nisu zvanični i potvrđeni (verifikovani od CIK-a). Svaka od stranaka naknadno može metodom "odustajanja kandidata" da ovaj spisak promijeni, te da se pojave i neka nova imena. 

SDA lista ima 11 imena, s tim da će se za 11.poziciju ipak morati sačekati konačni rezultati, jer je broj glasova veoma neizvjesan. 

 

1. Ibrahim Plančić (Tešanj),  

2. Jasmin Duvnjak (Zenica), 

3. Almedin Aliefendić (Kakanj), 

4. Naidin Ahmetspahić (Zenica), 

5. Ramo Pivić (Zenica), 

6. Selvedina Sarajlić Spahić (Zenica), 

7. Rasim Skomorac (Zenica), 

8. Besim Avdić (Zavidovići), 

9. Emira Drnda Čičeklić (Maglaj), 

10 Senad Karavdić (Visoko),

11. Jasmin Imamović (Zenica) ili Amer Ahmić (Žepče), 

 

Prema do sada prebrojanim glasovima i postizbornim računicama, SBB će u ZDK dati sedam poslanika u Skupštinu našeg kantona. Ovaj broj je za dva poslanika više u odnosu na izbore prije četiri godine, a prema nekim internim računicama SBB se nada da bi mogao dobiti još jedno mjesto. Od 12 gradova u ZDK poslanici dolaze iz 5 gradova i to: Zenice, Visokog, Kaknja, Breze i Zavidovića.  Zeničani će imati tri poslanika, a iz ostalih gradova u direktno osvojenim mandatima dolazi po jedan poslanik. Ukoliko se potvrdi kalkulacije prema kojoj će SBB imati sedam poslanika u Skupštini ZDK onda će to biti ovi poslanici:

 

1. Ismet Sarajlić (Zenica)

2. Meldina Ugarak (Visoko)

3. Ćamil Zaimović (Breza)

4. Edhem Fejzić (Zenica)

5. Naida Delibašić (Kakanj)

6. Amra Jupić (Zavidovići)

7. Adel Sinanović (Zenica)

 

Na osnovu 82,88% prebrojanih glasova za Skupštinu ZDK sada je već izvjesno da če DF kao treća po snazi stranka u ZDK u naredne četiri godine imati pet svojih poslanika u zakonodavnoj vlasti. Među tih pet kandidata nalazi se i Visočanka Lejla Imamović koja je napravila zapažen uspjeh tim prije što je bila jedini visočki kandidat na listi DF-a i to na nezavidnoj 11 poziciji na listi. Pored Visokog poslanike u Skupštinu ZDK daju još Zenica i Kakanj, s tim da Zenica kao najveće birački tijelo u kantonu razumljivo ima i najviše kandidata, u ovom slučaju tri. Ukoliko ne dođe do neke radikalne promjene u preostalij 17% neprobrojanih glasova poslanici Demokratske Fronte u Skupštini ZDK bit će:

 

1. Samir Lemeš (Zenica)

2. Draženka Subašić (Zenica)

3. Faruk Hodžić (Zenica)

4. Lejla Imamović (Visoko)

5. Midhat Delić (Kakanj)

 

Kako sada stvari stoje SDP ZDK imat će upola manje poslanika u Skupštini ZDK nego prije 4 godine kada su bili ukupni pobjednici izbora i kao takvi imali i mjesto premijera. SDP će dati poslanike iz Zenice, Tešnja, Zavidovića i Doboj juga. Imena budućih poslanika SDP-a u Skupštini ZDK su:

 

1. Munib Huseinagić (Zenica)

2. Senaid Begić (Doboj jug)

3. Rifat Delić (Zavidovići)

4. Amil Buljubašić (Tešanj)

5. Mirsad Čivić (Zenica)

 

Parlamentarna stranka u ZDK  nakon ovih Općih izbora postala je i stranka A-SDA. Suprotno izborima prije četiri godine ovoga puta napravili su rezultat koji im garantuje dva mjesta u Skupštini ZDK. Prema našim informacijama za sada ta mjesta pripadaju Visokom i Kaknju. Amir Ganić predsjednik OO ASDA Visoko i nosilac liste sa prethodnih izbora je ukupni pobjednik, dok je na drugom mjestu po broju glasova Elvedin Delić iz Kaknja. Međutim, ako CIK uvaži prigovor i žalbu Mufida Bečarevića iz Visokog koji se nalazio na listi ASDA na broju deset, kojem navodnu nisu obračunati glasovi iz B.Mahale, tačnije njih 263, u tom slučaju Bečarević bi ostvario mandat, a Visoko dobilo dva poslanika iz ove stranke.

 

Imena poslanika u Skupštini ZDK iz ASDA:

 

1. Amir Ganić (Visoko)

2. Elvedin Delić/Mufid Bečarević (Kakanj/Visoko)

 

Dva mjesta u Skupštini ZDK imati će i koalicija koju predvodi HDZ BiH, te dva BPS-Sefer Halilović, a jedan Stranka za BiH. Za sada je gotovo izvjesno da su to Ivo Iva Tadić (Žepče i Damir Jukić (Žepče) za HDZ....

 

ZB/Visoko.co.ba