20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Oktobar 2014 09:10

Zenica:glasanje na 138 birališta

Na području Zenice jutros u sedam sati bez problema je otvoreno svih 138 biračkih mjesta, jedno mjesto za glasanje "u odsustvu", a s radom su krenula i četiri mobilna tima, kazao je za medije Selver Keleštura, predsjednik Općinske izborne komisije.  

 

Međutim, na licu mjesta uvjerili smo se da jedno od birališta biračko - mjesto 093A027-7 (kino Crkvice) u zeničkom naselju Crkvice jutros nije otvoreno na vrijeme u 7 sati. Pravo glasa u Zenici ima 101.449 birača.

 

Na području Zenice djeluju četiri mobilna tima, koji su na raspolaganju nepokretnim i osobama koja iz opravdanih razloga ne mogu napuštati svoju lokaciju boravišta.  Uz jedan mobilni tim predviđen za glasanje četrdeset četiri osobe koje su izrazile namjeru da glasaju u Kazneno - popravnom zavodu Zenica, preostali timovi su pripremljeni za glasanje nepokretnih osoba. Prema podacima Općinske izborne komisije, u Domu za stare osobe mogućnost ima glasanja 78 osoba, dok je 71 osoba planirana za glasanje u Penzionerskom domu sa stacionarom. Također, 49 osoba na različitim lokacijama u Zenici prijavljene su do početka septembra, te će mobilni timovi Izborne komisije doći na njihove kućne adrese.

 

Odbor za sigurnost općih izbora u BiH nema informacija da je bilo narušavanja sigurnosne situacije u BiH koji bi moglo uticati na izborni proces, kazao je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.  To su podaci koje mi dobijamo od štabova za sigurnost koji su formirani pri kantonalnim i entitetskim MUP-ovima i koji prosljeđuju informacije Odboru za sigurnost koji će dalje to objediniti i dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji za njihovo dalje saopćavanje, dodao je Malagić.