19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 10 Oktobar 2014 00:16

SDA: Naidin Ahmetspahić

Naidin Ahmetspahić: Zeničani su svjesni da se moramo ujediniti oko ideje SDA i Alije Izetbegovića - Naidin Ahmetspahić kandidat je Stranke demokratske akcije za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona (broj 15), te predsjednik Općinskog izbornog štaba SDA Zenica.


Rođen je u Zenici, a nakon završene osnovne škole u Nemili, srednje u Zenici, te aktivnog učešća u odbrani BiH, odlazi u Maleziju gdje na Univerzitetu IIUM u Kuala Lumpuru završava ekonomski fakultet. Zvanje magistra ekonomskih nauka u oblasti ekonomskog razvoja stiče u Torinu, Italija. Oženjen je i ima dvoje djece. Trenutno je zaposlen u razvojnoj agenciji ZEDA Zenica, a vijećnik je u Vijeću Općine Zenica. Član je SDA od njenog osnivanja i dugogodišnji član Izvršnog odbora SDA Zenica.

 

NR: Gosp. Ahmetspahić, vaše ime je prvi put na listi za Skupštinu ZDK. Šta mogu očekivati birači ukoliko vam daju svoj glas na izborima?

 

AHMETSPAHIĆ: Ponosim se time što sam dio tima najboljeg gradonačelnika u BiH, gospodina Husejina Smajlovića s kojim sam imao priliku učestvovati u iniciranju, planiranju i koordiniranju realizacije nekih značajnih projekata u općini Zenica, poput projekta Tehnološkog parka u Zenici, Poslovne zone Zenica, Biznis inkubatora, projekta uspostavljanja prve bh akreditovane laboratorije za ispitivanje kvaliteta namještaja, projekta daljinskog grijanja u Nemili po ekološkim principima u saradnji sa Češkom razvojnom agencijom, projekata u okviru saradnje sa Turskom razvojnom kooperacijom TIKA, projekata iz domena ruralnog razvoja i mnogih drugih projekata. Nije tako davno bilo kada su Zenicu pratili samo loš glas i novinski stupci u crnim hronikama. Danas je Zenica univerzitetski grad, grad modernog življenja, grad iz kojeg su Zmajevi otplesali brazilsku sambu, grad u kojem se održavaju atletski mitinzi i čija djeca redovno učestvuju na olimpijadama, grad za koji se investitori interesuju sve više, grad koji ima poslovnu zonu kao prostor za nastanak i razvoj poslovnih ideja i projekata, grad koji svakim danom postaje sve ljepši, grad dostojan čovjeka. SDA je u Zenici uspjela donijeti zaokret isključivo zahvaljujući činjenici da građani Zenice nisu eksperimentisali sa drugim političkim strankama već treći put daju veliku podršku našem gradonačelniku Husejinu Smajloviću i SDA vijećnicima koji daju prohodnost i podršku projektima što je jasna poruka i za ostale nivoe vlasti. Naravno, postoji u Zenici još mnogo područja koja se mogu i trebaju unaprijediti zbog čega je neophodna i podrška sa viših

nivoa vlasti. U Skupštini ZDK ću raditi za dobrobit Zenice, ali i svih drugih mjesta u ZDK. Stoga, upućujem apel građanima Zenice da podrže SDA i zeničke kandidate na svim nivoima vlasti kako bi novostečeni status grada iskoristili u potpunosti za dobrobit svih građana naše Zenice. 

 

NR: Kako je protekao dosadašnji dio predizborne kampanje SDA?

 

AHMETPAHIĆ: SDA je ponosna i zahvalna na izrazito velikoj odgovornosti i podršci građana Zenice našim aktivnostima. Posebno smo zadovoljni jer su građani Zenice svojim masovnim odzivom i prateći predstavljanja programa SDA pokazali da su svjesni da je predstojeće glasanje istinska historijska raskrsnica na kojoj je Bošnjacima imperativ ponovno ujedinjenje oko ideje Alije Izetbegovića i SDA te vraćanje stabilnosti u BiH. Interesovanje je bilo izrazito veliko. Na 14 promotivnih štandova u gradskim mjesnim zajednicama hiljade građana Zenice su pored promotivnih materijala imali priliku i na licu mjesta razgovarati sa kandidatima SDA za predstojeće izbore. SDA je u dosadašnjem dijelu kampanje obišla i 39 vangradskih mjesnih zajednica gdje je zabilježena velika posjećenost, te vrlo visok nivo ozbiljnosti i svjesnosti građana Zenice. Takođe, pripremili smo promotivni materijal putem kojeg će građani dobiti dodatne informacije o našem programu, našim kandidatima i našoj ozbiljnosti i kvalitetu. Možete primjetiti da SDA ima najizraženiju otvorenost i najmasovniju komunikaciju sa građanima, a to je zbog činjenice da imamo potrebno iskustvo, kapacitete i snagu, te kvalitetne i realne planove i programe rada zbog čega nemamo strah od komunikacije sa građanima za razliku od većine drugih političkih stranaka u BiH. Kruna naše predizborne kampanje bio je Centralni predizborni skup koji će biti održan u četvrtak 9. oktobra u 20 sati na Trgu Alije Izetbegovića. SDA ima dovoljno kapaciteta i snage da Bosnu i Hercegovinu vrati na trasu evropskih i NATO integracija, ali i da riješava veliki

problem nazaposlenosti u Bosni i Hercegovini. Uz masovnu podršku građana Zenice, SDA je bila i ostat će garant opstanka i razvoja Bosne i Hercegovine.” 

 

NR: Vaši kandidati potenciraju činjenicu da SDA ima kvalitetnu platformu kao osnovu za dobar program rada nakon izbora. Šta će biti prioriteti SDA ako dobije podršku dovoljnog broja birača?

 

AHMETSPAHIĆ: Građani lako mogu vidjeti da jedino SDA ima vrlo jasan i konkretan program i plan rada nakon 12. oktobra 2014. godine. Sramno je da ostale političke stranke toliko ne poštuju građane da misle da mogu dobiti glas građana na kritici i lažima o SDA i Bakiru Izetbegoviću, jer kao što možete vidjeti sav njihov nastup se sastoji iz kritike i sa vrlo malo ili nimalo novih prijedloga za rješenje problema. Mi smo vrlo tužni što imamo tako isprazne i nekvalitetne političke protivnike. A to je i logično s obzirom da se radi o skorašnjim, malim političkim projektima koje su formirali propali ili istrošeni kadrovi iz drugih političkih stranaka koji sebe nazivaju novim snagama. Tu su bez ikakve ideje, isključivo kako bi ostvarili svoje lične interese jer to i jesu stranke jednog ili dva lica. Ostali su tu samo onako, iako često toga nisu niti svjesni. SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, između ostalog, nudi građanima prestanak nepotrebnog kontraproduktivnog političkog konflikta i vraćanje stabilnosti u društvo i institucije države te vraćanje BiH na trasu evropskih i NATO integracija. To je preduslov za privlačenje i aktiviranje domaćih i stranih investicija, kao i kvalitetniju susjedsku i regionalnu saradnju. SDA i Bakir Izetbegović nude nova radna mjesta i zapošljavanje građana kroz poslovne projekte koje već imamo pripremljene i dogovorene. Za realizaciju naših prijedloga potrebna nam je puna podrška građana na izborima. Zato glasajte za SDA i provjerite naša obećanja! Od 2002. do 2006. godine kada je SDA dobila potrebno povjerenje građana BiH provedene su sve značajnije reforme u BiH i zabilježen je najveći porast BDP. Od 2006. godine kada su građani počeli eksperimentisati sa Strankom za BiH, SBB-om, SDP-om imamo konstatnu stagnaciju, jer SDA nije dobila dovoljno glasova da utiče i upravlja procesima. Dosadašnje iskustvo je dokazalo da je jedino snažna SDA garant cjelovitosti i razvoja BiH. U jedinstvu je SNAGA!” Objektivne, dubinske i stručne analize kandidata za člana Predsjedništva BiH koje su radili eminentni profesori i poznavaoci političkih i međunarodnih odnosa u BiH pokazale su da je Bakir Izetbegović po svim bitnim parametrima daleko najkvalitetniji i najbolji kandidat za ovu poziciju.

 

Razgovarao:

Adem Mecavica (Naša riječ)