19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Avgust 2014 08:10

Koalicija Pod lupom-saopćenje

Zakonska diskriminacija u 80 općinskih izbornih komisija - Koalicija 'Pod lupom' nastavlja monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini sa 42 dugoročna posmatrača koja su trenutno raspoređena širom zemlje.

Prema podacima sa terena, dva mjeseca prije održavanja Općih izbora 2014 od 142 općinske izborne komisije (OIK) nije u potpunosti formirano njih pet, i to u Bratuncu, Čapljini, Čeliću, Krupi na Uni i Kupresu (RS).

Kašnjenja u formiranju OIK-a prisutna su iako su komisije trebale do sada obaviti niz aktivnosti poput objave privremenih biračkih spiskova, određivanja vrste i broja biračkih mjesta, te dodjeljivanje mjesta u biračkim odborima političkim subjektima. Rok za određivanje broja i vrste biračkih mjesta bio je 8. august. Do propisanog roka 130 OIK-a odredile su broj i vrstu biračkih mjesta, dok ostalih 12 to nije učinilo, za što su Izbornim zakonom BiH predviđene novčane kazne u rasponu od 200 do 1.000 KM.

Koalicija podsjeća da je posljednjim izmjenama Izbornog zakona predviđeno da svaka općinska izborna komisija i birački odbor u svome sastavu moraju imati 40 posto manje zastupljenog spola.

Za 80 općina gdje Zakon predviđa tri člana OIK-a, ovu odredbu je teško ispoštovati, no zabrinjavajuće je da postoji 7 komisija u kojima se ne nalazi ni jedan pripadnik manje zastupljenog spola.

Isto tako, u 10 općinskih izbornih komisija gdje broj članova OIK-a omogućava sprovedbu zakona, nije ispoštovana ravnopravnost spolova i to na štetu žena (Vitez, Foča, Čajniče, Istočni Stari Grad, Konjic, Ugljevik, Lopare, Teočak, Zvornik i Bratunac). 

Tokom jula posmatrači Koalicije nisu primijetili veće promjene u prijavama i odjavama prebivališta, u smislu drastičnog povećanja odnosno smanjenja broja birača u svrhu utjecaja na izborni rezultat.

Dugoročni posmatrači su zabilježili pet događaja na terenu koji se mogu okarakterizirati kao predizborna kampanja u vremenskom periodu kada ona nije dozvoljena. Koalicija je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) uputila dokumentaciju za jedan slučaj gdje postoji sumnja u kršenje pravila i propisa u pogledu vođenja predizborne kampanje prije njenog zvaničnog početka.

Koalicija nastavlja sveobuhvatne aktivnosti na upoznavanju javnosti sa kampanjom nestranačkog nadgledanja predstojećih izbora. U tom smislu održano je više od 400 sastanaka sa općinskim izbornim komisijama, nevladinim organizacijama, medijima, predstavnicima političkih subjekata, te drugim akterima izbornog procesa. Istovremeno, Koalicija izražava i zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa svim tijelima za provođenje izbora, kako sa CIK-om BiH tako i sa skoro svim općinskim izbornim komisijama.

Koalicija za slobodne i poštene izbore - Pod lupom i ovom prilikom poziva građanke i građane BiH da se prijave za nestranačke posmatrače izbornog dana, kao i da prijave eventualne izborne nepravilnosti. To mogu učiniti putem internet stranice podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj 080 05 05 05 sve do 15.septembra, 2014.