28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 Juli 2014 20:23

CIK: Nedostatke imaju 272 liste

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici, na osnovu Izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za učešće na Općim izborima 2014. godine, pristupila postupku ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

 

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 753 kandidatske liste sa ukupno 7892 kandidata.  Provjerom je utvrđeno da je validnih 480 kandidatskih listi sa ukupno 4272 kandidata i toliko ih je danas i ovjerila Centralna izborna komisija BiH, dok je za 272 kandidatske liste provjerom utvrđeno da sadrže nedostatke i u vezi stim Centralna izborna komisija BiH će političke subjekte čije liste sadrže nedostatke obavjestiti da u roku od 5 dana otklone nedostatke na listama.

 

Centralna izborna komisija BiH danas je odbila ovjeru kandidatske liste političke stranke „Demokratska stranka invalida BiH“ za Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH- Izborna jedinica 523 jer je ta politička stranka za navedeni nivo vlasti ovjerena u okviru koalicije. Podsjećamo da je odredbama člana 4.13 stav (1) Izbornog zakona BiH propisano da politička stranka, koja je član koalicije, ne može za isti organ vlasti učestvovati na izborima kao član druge koalicije ili kao posebna politička stranka. 

 

Rok za konačnu ovjeru kandidata i kandidatskih listi je 08.08.2014. godine. 

 

Centralna izborna komisija BiH danas je primila k znanju Informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2012. godinu sa nalazima revizije. Izvještaji o izvršenoj reviziji sa nalazima revizije će do kraja dana biti dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba  .