28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 April 2014 19:53

SDP: o protestima radnika AMZ

Stav KO SDP BIH ZDK u vezi sa zahtjevima sindikata Arcelor Mittala - Namjera da svoju podršku opravdanim zahtjevima sindikata radnika Arcelor Mittala uputimo u sklopu izvještaja o dogadjanjima u Arcelor Mitttalu nije naišla na razumijevanje .


Zato ovim putem iskazujemo svoju punu podršku opravdanim zahtjevima sindikata Arcelor Mittala koji na dostojanstven i činjenično utemeljen način želi da ukaže na kršenje odredbi iz Socijalnog paketa kupoprodajnog Ugovora kojim je garantovan minimalan broj 2850 zaposlenika, ali i povećanje broja zaposlenih sa pokretanjem integralne proizvodnje. Itegralna proizvodnja je davno krenula zahvaljujući znanju i sposobnostima zaposlenih i dostigla nivo od 750 000 tona, a broj zaposlenih umjesto da se povećava se kontinuirano smanjuje stimulisanjem odlaska u penziju i otpremnina, dok se uvećani nivo poslova rasporedjuje na preostale zaposlene. 

 

Svi koji investiraju u BiH obavezni su da poštuju potpisane ugovore i KO SDP BIH ZDK traži od nadležnih da hitno insistiraju da se potpisani ugovori ispoštuju, a radnici ostvare prava koja im pripadaju.

 

Humanizacija rada u Arcelor Mittalu je neophodni minimum poštovanja ljudskih prava i međunarodnih normi koje je Bosna i Hercegovina potpisala, a svi koji investiraju u Bosnu i Hercegovinu treba da ih poštuju. Upozorenje da se moraju poštovati radnička prava ugradjeno je o Rezoluciju o Bosni i Hercegovini usvojenu u februaru u evropskom parlamentu.

Podrška koju dajemo zahtjevima radnika je stav KO SDP BIH ZDK i trajna obaveza uvijek kada su zahtjevi opravdani i kada ih je moguće ispoštovati. Zahtjevi sindikata Arcelor Mittala  su utemeljeni sa strane radničkih prava, realni u odnosu na mogućnosti Arcelor Mittala , a davno ugovorima definisani i prihvaćeni. 

 

Zato od Arcelor Mittala zahtijevamo da ispuni zahtjeve Sindikata Arcelor Mittala, a od nadležnih da upravi Arcelor Mittala  ukažu na na obavezu poštovanja prihvaćenih i potpisanih obaveza.