28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 13 Decembar 2013 21:52

SDP traži istinu o KTG

Nije trebalo čekati dugo. Prvi dani sa temperaturama ispod nule Zeničanima su „ohladili“ radijatore. Uz puno razumijevanje istrošenosti kotlovskih postrojenja u Mittalu, OO SDP Zenica bez namjere da doljeva vodu na led upozorava na dugogodišnji problem koji se u ovom gradu zove grijanje nije samo na Mittalovim kotlovima. 

 

Ne ukazuje li situacija u kojoj se nalaze Zeničani na potrebu rješavanja grijanja na način kako je to predložiila  Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, sa preciziranim tehničkim rješenjima i cijenom iskorištavanja pare iz TE Kakanj do domova Zeničana?! „Golub na grani“ kojeg uporno u obliku nevjerovatno skupe KTG-ove termoelektrane, a nikako Zeničke i nikako općinske nudi općinska administracija sa njenim načelnikom na čelu punih 5 godina ne nadzire se ni u temeljima. Realno je pitanje, ko danas može vjerovati da će neko uložiti više od 250 miliona eura u grijanje jednog grada koje će, uz to i na takav način biti jefitinije(!) od dosadašnjeg?! 

 

Dok se rješava „brza“ cesta sa sve sporijim saobraćajem u Zenici vrlo brzo se prelazi i preko pitanja grijanja koje više ne zovemo drugačije nego problemom. Insistiramo da se javosti predstavi zamisao Elektropirvrede BiH o snadbijevanju toplotom zeničkih domova, škola i ustanova parom iz TE Kakanj sa svim relevantnim pokazateljima o načinu realizacije tog projekta i koštanju njegove izvedbe. S druge strane neka načelnik Općine Zenica i njegov KTG izađu pred javnost sa onim što je njihova zamisao. Tek tad neka se donose odluke. Dakle, onako kako građani koji se to najviše tiče odluče. 

 

Ovako kako je sada TE na plin koja će biti navodno izgrađena neposredno nad rudnikom uglja  i dalje ćemo čekati,  a projekt koji ima svoju osnovu i što je najvažnije čvrstu realnost za narednih 50 godina stavljat ćemo pod tepih.  

 

PRESS OO SDP BiH ZENICA