29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 Oktobar 2012 22:18

Smajlović ostaje načelnik Zenice

Načelnik Općine Zenica i u naredne četiri godine ostat će Husejin Smajlović, kandidat SDA. Predsjednik Izbornog štaba SDA Zenica, Jusuf Duraković i predsjednik Općinskog odbora SDA Ibrahim Šišić proglasili su večeras izbornu pobjedu SDA u Zenici. 

 

- Zahvalio bih se Zeničankama i Zeničanima što su prepoznali naš trud i zalaganje. Naši politički supranici su nam olakšali posao jer su bili prepotentni, bili su nevizionari, nedobronamjerni, kritikovali su bez razloga, a nisu ponudili ništa novo, nisu imali viziju... Ovim prestaje kampanja, a slijedi nam posao na započetom i obećanom, izjavio je večeras proslavljajući pobjedu u sjedištu SDA Husejin Smajlović, kojem će ovo biti treći mandat na čelu Općine Zenica.  Dr. Ibrahim Šišić, predsjednik Općinskog štaba SDA Zenica, izjavio je kako je ova stranka zadržala većinu vijećnika u Vijeću općine Zenica. - Raduje nas odličan rezultat u gradskim sredinama. SDA Zenica će ići zacrtanim putevima, dodao je Šišić.

 

Na redovnim biračkim mjestima u BiH danas je glasalo 1.652.000 birača, odnosno 53,37 posto od ukupno 3.096.229 birača, koliko ih je bilo registrirano za lokalne izbore u BiH, što je u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH ocijenjeno zadovoljavajućim.  Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić kazao je na konferenciji za novinare da je u Federaciji BiH glasalo 52,71 posto birača, u Republici Srpskoj (RS) 54,5 posto, te u Brčko Distriktu 51,57 posto.  Na nepotvrđenim glasačkim listićima glasala su 1.252 birača u BiH.  Prema Petrićevim riječima, završeno je glasanje na svih 5.100 glasačkih mjesta u BiH, te je u toku utvrđivanje rezultata, osim na 12 biračkih mjesta u općini Kozarska Dubica, gdje je nestalo električne energije. 


Petrić je istaknuo da će izlaznost birača biti i veća kada budu dodani podaci o ostalim načinima glasanja, kao i podaci o odzivu birača u pojedinim općinama koji nisu uključeni u trenutnu evidenciju zbog tehničkih razloga.  Kako je rekao, najveći odziv birača bio je u općinama Istočni Mostar, Trnovo (Federacija BiH), Pale, Istočni Drvar, Donji Žabar, Trnovo (RS), Banovići, Kalinovik, Gacko, Istočni Stari Grad, Novo Goražde, te Jezero. Najmanja izlaznost birača, prema nepotpunim podacima, zabilježena je u općinama Tuzla, Dobretići, Sanski Most, Novo Sarajevo i Odžak. Članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić kazala je da je do 21.00 sati zaprimljeno 15 prigovora koji se odnose na kršenje izborne šutnje, dok su općinske izborne komisije dobile oko 30 prigovora, naglašavajući da je riječ o manjem broju prigovora nego što je to bilo na dosadašnjim izborima.


Prigovori se, kako je kazala, odnose na agitiranje političkih subjekata u blizini biračkih mjesta, te putem medija i SMS poruka, dok je na nekoliko biračkih mjesta bilo prigovora o nedovoljnom broju biračkog materijala, kao i da je vršen pritisak na članove biračkih odbora. Istaknula je da se radi o uobičajenim načinima kršenja izborne šutnje, dok je zabrinjavajućim ocijenila slučajeve obećavanja novčanih nagrada i druge materijalne koristi sa ciljem dobijanja podrške birača, te izlaganje propagandnog političkog materijala na biračkim mjestima. Hadžiabdić je kazala da nisu evidentirani slučajevi ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira, iako je bilo sporadičnih fizičkih obračuna na biračkim mjestima. Kako je najavljeno, prve nepotpune rezultate lokalnih izbora u BiH CIK BiH će objaviti u ponoć na konferenciji za novinare.