20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 Oktobar 2012 20:52

Glasalo 47, 27 posto Zeničana

Prema podacima Općinske izborne komisije, u Zenici je danas na 136 od ukupno 137 biračkih mjesta glasalo 46.906 birača ili 47,27 posto biračkog tijela. „Nismo imali nijedan incident i to je za svaku pohvalu. Nedostaju nam još rezultati s biračkog mjesta broj 5 – Bistričak, ali vjerujemo da oni neće ništa bitnije promijeniti. Preliminarni rezultati za načelnika Općine već pristižu“, izjavio je Selver Keleštura, predsjednik Općinske izborne komisije.

 

Narušavanja Izbornog zakona nije bilo, a kako je Keleštura izjavio, zabilježen je tek jedan prigovor i to od strane SDP-a na rad Izborne komisije u selu Šerići.

U Zenici je pravo glasa na današnjim Lokalnim izborima imalo 99.549 građana. Kandidate za Vijeće općine imalo je 27 političkih subjekata i nezavisnih kandidata, dok je za načelnika Općine Zenice bilo pet kandidata.

 

Predsjednik Izbornog štaba SDA Zenica Jusuf Duraković izjavio je kako je prema do sada obrađenim podacima i uzorku od oko 30.000 birača, kandidat ove stranke za načelnika Općine Zenica, Husejin Smajlović osvojio više od 65 posto glasova. - Husejin Smajlović će i u naredne četiri godine biti načelnik Općine Zenica. Slična je situacija i kada je u pitanju Općinsko vijeće Zenica. SDA će imati većinu u Vijeću, odnosno najmanje 16 vijećničkih mjesta, izjavio je Jusuf Duraković, predsjednik Izbornog štaba OOSDA Zenica.