19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Septembar 2012 21:40

Saopćenje Stranke za Narod

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Jučerašnja pobjeda naše fudbalske reprezentacije je pokazala da sport i sportisti i pored uslova u kojima rade i pripremaju se za svoje nastupe imaju vrhunske rezultate. Nije to slučaj samo sa fudbalom, prije par dana slavili smo izuzetne uspjehe i paraolimpijaca, ne tako davno i muške i ženske košarke, karatista, biciklista, plivača......

 

Iza ovih rezultata ne stoji adekvatno finansiranje na svim nivoima a posebno na općinskom. Zaslužni sportisti i pored vrhunskih rezultata nemaju adekvatan status u društvu i ovde važi pravilo ako si bliži vatri bolje ćeš se ogrijati. Nakon vrhunskog rezultata zenički sportisti nisu sigurni da li će otići na naredno takmičenje i kojim će se intenzitetom pripremati za naredni nastup koji je neizvjestan iz finansijskih razloga.


Sport u Zenici se finansira stihijski i bez konkretnih kriterija i dostavljenih projekata, pa tako velika sredstva za sport se izdvajaju za profesionalne sportske klubove i pojedince što je i zakonom zabranjeno. Ulaže se u neke igrače i igračice sa strane koji imaju visoke honorare za svoje nastupe a nakon njihovog odlaska iz Zenice mi nemamo nikakve koristi. Općina Zenica je raspisala i konkurs početkom godine za finansiranje sporta na koji su se uredno javili mnogi klubovi ali do današnjeg dana jedan broj aplikanata i pored uredno priložene kompletne dokumentacije i uloženih sredstava za pripremu dokumentacije nije dobio ni 1 KM.

 

STRANKA ZA NAROD BIH zahtjeva od odgovornih u opčinskoj administraciji i svih onih koji su direktno vezani za ovu tematiku da problematici finansiranja sporta pristupe transparentno i da se pod hitno uspostave kriteriji na osnovu kojih će se vršiti finansiranje. Takođe insistiramo da se finansiraju nastupi sportista koji potiču iz sportskih škola sa prostora općine Zenica a nikako pojedni profesionalci od kojih Zenica nema velike koristi dugoročno.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU