20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 11 Avgust 2012 10:32

SDU o sigurnosti u Zenici

Prema „Informaciji o stanju bezbijednosti na području ZE-DO kantona“ koju je Vlada 03. VIII prihvatila, građani se trebaju osjećati bezbijednim. Međutim, mišljenja smo da bi se trebalo prepustiti građanima, na primjer putem javnih tribina i rasprava na neki prikladan način, da oni daju ocjenu rada policije, a ne da Policija sama sebi daje najviše ocjene svoga rada u smislu „Policija iz ZDK-a je postala brend kada je u pitanju obezbjeđenje visokorizičnih skupova itd“. Policija u prvom redu postoji da bi štitila javni red i mir građana, a ne da pruža „neke specijalističke usluge kao što su ronjenje, alpinizam i slično“, pa i obezbjeđenjivanjee „visoko-rizičnih skupova“.


Sudeći prema općem neredu koji vlada na ulicama Zenice i nezainteresiranosti uniformisanih policajaca da na bilo koji način reagiraju na to, Policijska uprava i Ministarstvo unutrašnjih poslova očiti smatraju da javni red i mir nije njihov zadatak. U Zenici je tešk i opasno biti pješak zbog općeg kršenja propisa o parkiranju vozila, a vrlo je frustrirajuće da policajci ne samo da ne reagiraju, nego čak i opravdavaju takvo ponašanje vozača. Opća je i vrlo opasna pojava da vozači koriste mobitele tokom vožnje, često pred očima policajaca, a nerijetko to čine i policajci. U Zenici se godinama stalno kradu šahtovi, a da niti jedan kradljivac nije uhvaćen. To što je to vrlo opasno kako za pješake, tako i za vozače ne tiče se niti policije, a niti općinske vlasti. 

 

Naša policija najavljuje svoje akcije kontrole kršenja propisa i zakona, pozivajući na taj način prekršioce da se u tom periodu suzdrže u kršenju propisa, umjesto da stalno i kontinuirano radi svoj posao i na taj način stvara navike građana u poštovanju javnog reda, mira i zakona. Tek nedavno bacanje bombi u centru grada je iz policiji i općinskih vlasti ocijenjena kao teroristički čin. Međutim, teroristički čin je već poodavno učinjen samom prijetnjom počinitelja, a da niko iz vlasti, policijskih i općinski, ništa nije poduzimao. Na sličan način su terorizirani mnogi naši građani kojima se upućuju razne prijetnje, pa i prijetnje smrću, a da niko ništa ne poduzima sve dok se prijetnja i ne ostvari, da bi se zabilježila samo kao statistički podatak. Ovo su samo neke ilustracije rada naše policije. Krivica za navedene propuste u radu policije se ne može pripisati policijskim izvršiocima, nego isključivo rukovodnim strukturama po onoj narodnoj: riba smrdi od glave.

Za OO SDU BiH Zenica